Veritat , justícia i reparació

La Catalunya del segle xxi avança amb peu ferm cap a la consolidació nacional. Però la construcció de la República Catalana no restarà completa fins que no se solucionin els greuges i les injustícies que van patir els ciutadans de Catalunya com a conseqüència de l’aixecament militar feixista del 17 de Juliol de 1936, la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista. El nou Estat haurà d’assumir els conceptes de veritat, justícia i reparació universal com a base de les polítiques de memòria. La futura República Catalana estarà compromesa amb la justícia universal.

Una inversió estatal descentralitzada i proporcional al volum de víctimes conjecturades, que impulsi una política activa d’exhumació de restes, identificació de cossos i recerca de noves possibles fosses.

La dotació pressupostària per implantar bancs d’ADN descentralitzats, per ubicar-los tan a prop com sigui possible dels familiars de les víctimes.

Derogació a Catalunya de les lleis espanyoles d’amnistia de 15 d’octubre de 1977 i la Llei orgànica 1/2014, de 13 de març, de modificació de la Llei orgànica 6/1985, d’1 de juliol, del Poder Judicial, relativa a la justícia universal, així com de les seves conseqüencies. Demanar igualment a l’estat espanyol la derogació d’aquestes lleis.