Marta Vilalta en roda de premsa / Marc Puig
Marta Vilalta en roda de premsa / Marc Puig

Els republicans celebren avui la consulta per la qual decideixen sobre la investidura de Pedro Sánchez i el preacord amb Unides Podem. A les 12h, la participació excedia el 40%

La secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha destacat que la posició d’Esquerra Republicana ha estat molt clara i resta a l’espera de la decisió de la militància del partit, que avui vota en una consulta durant tota la jornada. La portaveu ha reiterat que els republicans votarien no a la investidura si no hi ha una Mesa de negociació entre governs per caminar cap a la solució democràtica del conflicte. “La pilota és ara a la teulada del PSOE: si no es mouen, tot acord és impossible”, ha sentenciat la republicana.

Vilalta ha explicat que la proposta negociadora dels republicans consta de dues fases. La primera consisteix en negociar entre els partits sobre el vot a la investidura i la segona, en cas d’acord a la primera fase, en una mesa de negociació entre els dos governs per la resolució democràtica del conflicte. “Ara mateix estem en el no, i ens sobren els motius: les amenaces constants, l’aplaudiment de la sentència injusta, les manifestacions en contra de la immersió i els mitjans públics de Catalunya”, ha reiterat Vilalta.

La portaveu ha explicat que des d’Esquerra Republicana ja s’ha constituït l’equip negociador que lideraria les converses amb el PSOE, i que estaria format per el president del grup republicà al Congrés, Gabriel Rufián, el president del Consell Nacional d’Esquerra, Josep Maria Jové, i la pròpia Marta Vilalta.

Aquesta primera fase només es posarà en marxa si rep l’aval de la militància en la consulta que els republicans celebren durant el dia avui. Respecte la consulta, Marta Vilalta s’ha mostrat satisfeta: “A les 12h, la participació ja superava el 40%”. La consulta s’està realitzant per via telemàtica i s’hi podrà votar fins les 20h.

 Marta Vilalta en roda de premsa / Marc Puig
Marta Vilalta en roda de premsa / Marc Puig

La segona fase de la negociació passa per la constitució d’una mesa de negociació entre els governs de Catalunya i el de l’Estat espanyol. “Sempre hem dit que qui millor pot representar la ciutadania és el seu govern, escollit democràticament, i és l’obligació dels governs poder seure i parlar”, ha assegurat Vilalta, “qui mai no ha estat disposat a això ha sigut el govern de l’estat espanyol”. Aquesta mesa, com ja ha apuntat Esquerra Republicana, s’ha de vertebrar en 4 potes:

  1. Permetre un diàleg entre iguals, entre governs, que són els representants legítims de la ciutadania d’Espanya i Catalunya.
  2. Permetre un diàleg sense condicions, on es pugui parlar de tot i tothom pugui presentar les seves propostes. En el cas d’Esquerra Republicana, aquestes propostes passen per l’exercici de l’autodeterminació i l’amnistia per acabar amb la causa general contra l’independentisme.
  3. Establir un calendari clar perquè la negociació no s’allargui en el temps.
  4. Garantir el compliment dels acords que surtin de la mesa. “Hem escarmentat de les faltes de compliment del govern espanyol, ara volem aquestes garanties prèvies”

Vilalta ha assenyalat que aquesta mesa és “un instrument al servei del país”. “Des d’Esquerra Republicana utilitzem la força de les urnes per obrir un espai de diàleg i negociació entre governs i posar punt final al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol”, ha clos Vilalta.


Dia Internacional contra la violència envers de les Dones

Vilalta ha volgut iniciar la seva intervenció mostrant el seu rebuig i el d’Esquerra Republicana a qualsevol tipus de violència contra les dones, en el marc del Dia Internacional contra la violència masclista. “El degoteig constant d’assassinades no és més que la punta de l’iceberg d’un problema que és estructural”, ha afirmat Vilalta, “Nosaltres volem construir una República Catalana que posi com a prioritat acabar amb totes les violències contra la dona, les més visibles i les més quotidianes, que legitimen un sistema discriminatori i masclista”. La secretària general adjunta i portaveu ha fet una crida a participar de les concentracions i manifestacions que se celebren avui arreu del país.

Etiquetes