La portaveu nacional d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa
La portaveu nacional d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa

La portaveu nacional d’Esquerra ha defensat que “el 2019 ha de ser l’any de la justícia i la llibertat, l’any en què s’imposin la democràcia i les respostes polítiques”

La portaveu nacional d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha constatat que el 2019 estarà marcat pel “judici contra la democràcia”, que començarà en poques setmanes, i ha advertit que “una sentència condemnatòria suposaria un tercer moment definitiu pel futur de Catalunya, després de l’Estatut i de l’1-O, i podria ser l’estocada definitiva a la democràcia espanyola que faria obrir els ulls a molts demòcrates catalans, espanyols i europeus”.

“El 2019 ha de ser l’any de la justícia i la llibertat, i això vol dir que ha de ser l’any en què s’imposin la democràcia i les respostes polítiques davant de la repressió i la judicialització que hem estat patint”, ha defensat, “tot i que, coneixent l’Estat, podria seguir sent l’any de la injustícia”. “El govern espanyol ha de decidir si vol seguir renunciant a la política i la democràcia, com Rajoy, o vol afrontar amb valentia i coratge els reptes actuals com un país democràtic al segle XXI”.

Des d’Esquerra Republicana, afronten el judici “denunciant que no hi ha delicte, que és un judici contra la democràcia i que pretén criminalitzar el moviment independentista”. Vilalta ha insistit en la idea que “cal una resposta política, calen taules de diàleg i negociació en lloc de tribunals i presó”, i ha afegit que “amb les maniobres que s’estan fent, qui queda realment debilitada és la democràcia i l’estat de dret espanyols. El judici pot suposar un veritable cop a la credibilitat de l’Estat espanyol”.

Calen taules de diàleg i negociació en lloc de tribunals i presó
Marta Vilalta Portaveu nacional d'Esquerra Republicana

Segons la portaveu, “el judici ho tenyirà tot i marcarà molt l’agenda política del 2019”, però no és, evidentment, l’únic esdeveniment que ha de passar aquest any. En aquest sentit, ha destacat les dues cites electorals previstes, les eleccions municipals i les europees del 26 de maig. “Per a nosaltres, sempre són una oportunitat per refermar la majoria social del nostre país a favor del projecte de la República catalana”.

Finalment, per Vilalta aquest any també caldrà “seguir enfortint les institucions del nostre país, que ens van usurpar l’any passat amb el 155, i que la ciutadania pugui seguir beneficiant-se de les polítiques públiques del Govern dirigides a garantir la igualtat d’oportunitats i la justícia social”.