La portaveu del Grup Republicà al Parlament, Marta Vilalta, en roda de premsa. PAULA ROQUE
La portaveu del Grup Republicà al Parlament, Marta Vilalta, en roda de premsa. PAULA ROQUE

“La defensa de la llengua i el país no poden esperar que Junts per Catalunya es posi d’acord”, avisa la portaveu republicana després de l’ordre del TSJC de fer un 25% de les classes en castellà

“Modificar la llei de política lingüística al Parlament per defensar el català és més urgent que mai. El temps s’acaba. La defensa de la llengua i el país no poden esperar que Junts per Catalunya es posi d’acord”. Aquesta ha estat la reclamació efectuada aquest dimarts per la portaveu del grup republicà al Parlament de Catalunya, Marta Vilalta, després de l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’aplicar un 25% de les classes en castellà a l’escola. “Dilatar-ho, xutar la pilota endavant, només ens deixa a mercè dels tribunals”, ha avisat.

La portaveu republicana ha sostingut que “és molt greu” que els tribunals segueixin “interferint” en el model d’escola catalana i la manera d’ensenyar als centres educatius. “Fa anys que es persegueix un model d’èxit”, ha denunciat, una escola en català que “proporciona cohesió social i igualtat d’oportunitats als infants i joves del país”. Davant d’això, ha demanat “proactivitat” en la defensa de la llengua, a partir de les “eines polítiques” disponibles “per allunyar les ingerències judicials i els percentatges”.

“Ens hi va la cohesió social del nostre país, no permetrem que algú vulgui fracturar Catalunya en funció de quina llengua es parla”, ha defensat Vilalta, que ha reclamat “responsabilitat” a les forces polítiques perquèm “el consens per defensar la llengua catalana hi és”.

No permetrem que algú vulgui fracturar Catalunya en funció de quina llengua es parla
Marta Vilalta Portaveu del Grup Republicà al Parlament de Catalunya.

El Govern ofereix protecció als centres

També ha subratllat que, en paral·lel a la modificació de la llei de política lingüística, el Govern està ultimant un decret per donar protecció a les direccions dels centres educatius i oferir “suport a tota la comunitat educativa”. “No han de ser assenyalats els directors i els mestres, qui ha d’actuar és el Departament d’Educació, el Govern, ha de ser des de la política”, ha resumit. Alhora, ha reivindicat la utilitat de les enquestes d’usos lingüístics a les escoles, que han de permetre conèixer la realitat sociolingüística i que “ha de servir per assegurar que el català es reforça”. “Perquè això és el que volem: reforçar el català, no aplicar percentatges ni estar a mercè de les ingerències judicials”, ha recordat.

“Ens hi juguem massa. Ara cal més responsabilitat que mai, celeritat i urgència. Per això cal la llei, cal el decret i calen les enquestes d'usos. Calen perquè sobretot el que cal és allunyar els tribunals de l'escola”, ha conclòs.