La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, intervé al Ple del Parlament / ACN
La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, intervé al Ple del Parlament / ACN

El Parlament insta el Govern a vetllar activament pels drets i les llibertats fonamentals, amb especial atenció als col·lectius més desfavorits

El Parlament de Catalunya ha aprovat una moció per garantir el compliment dels drets fonamentals i les llibertats públiques, també durant els contextos de crisi sanitària com l’actual.

La moció insta el Govern a “mantenir una actitud vigilant de seguiment, anàlisi i denúncia pública” sobre aquelles mesures que es concretin en una limitació il·legitima de drets i llibertats. Amb més motiu, subratlla el text, quan les mesures impacten a “col·lectiues desfavorits, discriminats o en situació de risc”. En aquest sentit, la diputada republicana, Marta Vilalta, ha assegurat que cal trobar un “equilibri” entre defensar el “dret a la salut de la ciutadania”, i defensar també els seus “drets i llibertats fonamentals”.

El Parlament vol, ha explicat Vilalta, “refermar el seu compomís amb el poble de Catalunya i amb els drets i les llibertats de la ciutadania”. Per això la cambra també insta el Govern a lliurar i presentar en seu parlamentària l’informe d’experts encarregat pel Departament de Justícia, el qual estudia l’encaix dels drets fonamentals en situacions de crisi. Per altra banda, el Parlament també exigeix la derogació de la Llei de Seguretat Ciutadana, altrament coneguda com a Mordassa, perquè, segons ha denunciat Vilalta, “s’està utilitzant per restringir encara més els drets i les llibertats”.

La diputada republicana ha volgut remarcar que Esquerra Republicana no és l’única que expressa la seva preocupació pels drets fonamentals, sinó que també ho han fet veus autoritzades. Així, Vilalta s’ha referit a l’Alt Comissionat de les Nacions Unides, l’organisme que va determinar que les mesures en context de crisi no poden servir per retallar drets. També és la institució que va fer una crida a l’excarceració de persones privades de llibertat durant la Covid-19, recomanació que va ser atesa de froma desigual per part de l’Estat espanyol.

La moció ha estat aprovada pels vots favorables dels partits al Govern i les abstencions de CUP i comuns. “Hi ha portes que no es poden obrir”, ha advertit la diputada, “perquè si permetem que es restringeixin els drets fonamentals en pro de la salut pública, la mateixa mesura no sabem per què més es podrà utilitzar”, ha clos Vilalta.

Etiquetes