La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, aquest dimecres al Parlament. MARC PUIG
La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, aquest dimecres al Parlament. MARC PUIG

La portaveu reivindica el paper d’Esquerra Republicana com a “motor dels consensos” en l’acord que ha esquivat l’aplicació del 25% de castellà a les aules

La secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha reivindicat aquest dimecres el paper dels republicans com a “motor dels consensos” en l’acord polític que ha permés esquivar l’aplicació del 35% de castellà a l’escola. Després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi admès que la sentència no es pot aplicar pel legal sobre l’ús de les llengües a les aules, Vilalta ha considerat demostrat que “els esforços per recuperar els consensos que algun moment estaven esquerdats van valdre la pena, perquè han permès recosir el consens del 80% del Parlament en la defensa del model d’escola catalana”.

“No fer res no era una opció”, ha subratllat la portaveu republicana, que ha alertat, però, que “la judicialització continua, ara al Tribunal Constitucional, malgrat tenir també l’aval del Consell de Garanties Estatutàries”. “Sabem que no podem respirar tranquils, per això cal seguir”, ha dit en la seva intervenció parlamentària durant la sessió de control al Govern.

“Davant de les ingerències judicials dels que volen guanyar als tribunals el que no poden guanyar a les urnes, davant dels que fan filibusterisme, davant dels immobilistes, dels que maregen la perdiu o dels del tot o res, nosaltres defensem la política com a eina útil al servei de la gent”, ha manifestat Vilalta.

En la mateixa línia ha replicat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha posat en valor “el camí dels amplis consensos, el rigor i la determinació”. “Qui ha de legislar sobre la llengua a l’escola és el Parlament, no els tribunals”, ha recordat, alhora que ha fet una crida a treballar “pel pais divers i plural que tenim”.

Espionatge polític

Aragonès també ha justificat la querella contra l’ex directora del CNI i l’empresa NSO Group per l’espionatge del qual va ser víctima, juntament amb desenes d’independentistes més: “No és tracta només de defensar els drets fonamentals individuals, no pot tornar a passar que s’espii per raons polítics i anirem fins al final”.