Com votar per correu a les eleccions del 10 de novembre

El proper 10 de novembre estem convocats de nou a votar a les eleccions al Congrés i al Senat. Com a tots els comicis, la ciutadania tenim dret a votar per correu, ja sigui des de l’estranger o des de Catalunya

VOT PER CORREU DES DE L'ESTRANGER

La llei electoral permet als catalans residents a l’estranger votar en qualsevol de les eleccions del nostre país. Tenen dues maneres de fer-ho, en funció de si són residents a l’estranger o hi estan temporalment.

Catalans a l'estranger inscrits al CERA (cens electoral de residents absents)

Els catalans i catalanes residents a l’estranger que volen ser inclosos o exclosos del CERA poden fer-ho fins al 7 d’octubre. Han de tenir present que si el 28 d’abril ja van sol·licitar el vot i aquest va ser acceptat, no cal que el tornin a demanar per a les eleccions del 10 de novembre, sinó que se’ls enviarà la documentació necessària per votar directament.

Si, en canvi, no van sol·licitar el vot en les anteriors eleccions, ara tenen fins al 19 d’octubre per enviar la sol·licitud de vot a la delegació provincial corresponent de l'Oficina del Cens Electoral. Poden fer-ho per Internet, fax, correu postal o presencialment al consulat o a l’ambaixada corresponent. A continuació, abans del 21 d'octubre, rebran per correu postal certificat la documentació necessària per tramitar el vot (o del 29 d'octubre, si hi ha recurs a la proclamació de candidatures). Per últim, fins al 5 de novembre podran enviar el seu vot a l'oficina consular o bé anar-hi a votar presencialment els dies 6, 7 i 8 de novembre abans de les 20 hores (hora catalana).

 • Data límit per sol·licitar el vot per correu: 19 d'octubre
 • Finalització del termini per rebre la documentació per votar: 21 d'octubre
 • Finalització del termini per trametre el vot per correu: 5 de novembre
 • Vot en urna: del 6 al 8 de novembre

 Com votar per correu a les eleccions del 10 de novembre

Catalans a l’estranger acreditats com a No Residents (ERTA)

En el cas que es visqui temporalment a l’estranger, el 19 d'octubre també és la data límit per sol·licitar la documentació per votar a la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral. Aquesta sol·licitud s’ha de fer presencialment en el consolat general exhibint el document d’identitat o el passaport.

Un cop rebuda la sol·licitud, abans del 21 d'octubre la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral remetrà per correu el certificat d’inscripció al cens, les paperetes de votació, el sobre de votació, el sobre amb la direcció de la mesa electoral corresponent i un full informatiu. Tota aquesta documentació s’enviarà a l’adreça establerta al cens. Així, només faltarà que l’elector enviï el seu vot per correu certificat a la mesa electoral que li pertoca abans del 5 de novembre.

 • Data límit per sol·licitar el vot per correu: 19 d'octubre
 • Finalització del termini per rebre la documentació per votar: 21 d'octubre
 • Finalització del termini per trametre el vot per correu: 5 de novembre

VOT PER CORREU DES DE CATALUNYA

També podrem votar per correu des de Catalunya. Des de la convocatòria de les eleccions i fins el 31 d’octubre els electors o electores poden acudir a qualsevol oficina de Correus de l’estat espanyol i sol·licitar l’imprès per votar per correu. Cal tenir en compte que una vegada l'Oficina del Cens Electoral admet la so·licitud de vot, ja no es pot votar de forma presencial a la mesa.

En aquest cas el procediment és més senzill:

 1. Cal fer la sol·licitud a les oficines de Correus amb el document d'identitat abans del 31 d'octubre
 2. Abans del 3 de novembre, per correu certificat, s'enviarà la documentació per votar al domicili que s'ha indicat.
 3. No més tard del 6 de novembre, es pot votar a qualsevol oficina de Correus amb el certificat del cens electoral i el sobre de votació. Allà tramitaran, de forma gratuïta, l’enviament a la mesa corresponent.