Ruben Wagensberg, diputat del Grup Republicà al Parlament
Ruben Wagensberg, diputat del Grup Republicà al Parlament

El diputat del Grup Republicà ha denunciat les empreses armamentístiques i ha defensat la suspensió de la venda d’armes a l’Aràbia Saudita

El diputat del Grup Republicà Ruben Wagensberg ha denunciat que les empreses armamentístiques “generen milions d’euros alhora que van generant milions de refugiats i milers i milers de morts cada any” i ha defensat la necessitat de suspendre la transferència d’armes a l’Aràbia Saudita per l’alt risc de ser utilitzades en el conflicte del Iemen i perquè aquesta venda suposa una violació del dret internacional. Ho ha dit avui en una interpel·lació al Parlament.

“L’Estat espanyol ha fet una aposta política molt clara per la indústria armamentística, una indústria potent i alhora opaca”, ha afirmat Wagensberg. Pel diputat, mostres clares d’aquesta opacitat són les portes giratòries que hi ha entre l’exèrcit, els equips directius de les empreses d’armament i els alts càrrecs del Ministeri de Defensa. “Com diria Ciutadans, l’Estat espanyol té muntat un autèntic ‘xiringuito’ amb els centenars d’empreses d’armament, la banca i la monarquia”, ha denunciat.

El diputat també ha assenyalat que, actualment, l’Estat és el setè exportador d’armes a escala mundial, però més enllà del volum, el més preocupant és el destí d’aquestes exportacions. El principal client de l’Estat al pròxim orient és l’Aràbia Saudita, que el 2015 va començar una guerra al Iemen, on més d’un 80% de la població necessita ajuda per sobreviure.

 Ruben Wagensberg en un moment de la seva intervenció
Ruben Wagensberg en un moment de la seva intervenció

Wagensberg ha recordat que en l’inici d’aquest curs polític, “el president Pedro Sánchez va negar la venda de 400 bombes de precisió a l’Aràbia Saudita per evitar que les fes servir contra la població civil del Iemen, però pocs dies després, no sabem si per trucades d’Aràbia Saudita o d’empreses armamentístiques, es va fer enrere”.

El diputat ha citat textualment els arguments que va utilitzar Sánchez per justificar-ho: “Prioricé mantener las relaciones económicas y comerciales con Arabia Saudí y garantizar los puestos de trabajo en la Badía de Cádiz”. Per Wagensberg, “són unes declaracions macabres perquè l’economia i les relacions internacionals no han d’estar per sobre del dret a la vida, sinó que l’economia i les relacions internacionals han d’estar, en tot cas, al servei de la vida”.

A més, el diputat republicà ha denunciat que “la venda d’armament a l’Aràbia Saudita viola de manera sistemàtica el dret internacional”. El Tractat sobre el Comerç d’Armes, ratificat per Espanya el 2014, prohibeix vendre armes a països que podrien utilitzar-les per combatre genocidis, crims contra la humanitat o crims de guerra. I dues resolucions del Parlament Europeu, una del febrer de 2016 i una altra del setembre de 2017, defensen la necessitat urgent d'imposar un embargament a la venda d'armes a l’Aràbia Saudita.

L’economia i les relacions internacionals no han d’estar per sobre del dret a la vida, sinó que l’economia i les relacions internacionals han d’estar, en tot cas, al servei de la vida
Ruben Wagensberg Diputat del Grup Republicà al Parlament

El Grup Republicà presentarà una moció subsegüent a aquesta interpel·lació i donarà així l’oportunitat a tots els grups parlamentaris d’explicar la seva posició sobre la venda d’armament a l’Aràbia Saudita. L’objectiu dels republicans és “poder aprovar un posicionament del Parlament que permeti al govern català exigir amb més força al govern espanyol la suspensió de la transferència d’armes a aquest país per l’alt risc de ser utilitzades en el conflicte del Iemen”. “És molt clar, o estem al costat de la vida, o estem al costat del terror”, ha dit Wagensberg amb fermesa.

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, també ha intervingut al ple. “Seria fàcil acabar dient que Catalunya no té competències que li permetin actuar i prendre decisions en aquest sentit, però com a societat, en coherència amb la nostra posició de sempre en el terreny de la pau i els drets humans, estem obligats a no callar i a denunciar el deliri de l’Estat espanyol darrere d’aquest interès estrictament econòmic i l’incompliment de normes internacionals”. “No podem quedar-nos en la posició de simples missatgers crítics, cal anar concretant mesures en la protecció dels drets humans”, ha conclòs.