Ruben Wagensberg / Marc Puig
Ruben Wagensberg / Marc Puig

Van den Eynde denuncia la utilització de l’espionatge del CNI a l’independentisme per contribuir a l’acusació de terrorisme contra Tsunami Democràtic

Andreu Van den Eynde ha entrat aquest divendres un escrit al Tribunal Suprem on denuncia la utilització de l’espionatge il·legal del CNI al si de l’independentisme en la causa judicial contra Tsunami Democràtic. L’advocat del diputat d’Esquerra Republicana i activista social Ruben Wagensberg, investigat per terrorisme, acusa el CNI d’utilitzar l’espionatge de Pegasus per contribuir en l’acusació de terrorisme contra els imputats.

En l’escrit entrat, Van den Eynde certifica que el CNI ha participat, de forma il·legal, en la investigació dels fets de Tsunami Democràtic, com també ho han fet els cossos i forces de seguretat de l’Estat requerits pel Tribunal Suprem en el marc d’aquesta mateixa causa. És per aquest motiu, que l’advocat demana a la jutgessa instructora del cas al TS que tingui en compte l’espionatge il·legal de Pegasus per part del CNI en el marc de la seva instrucció. Per això, l’insta a demanar al Jutjat d’Instrucció de Barcelona la documentació que acredita l’espionatge o que citi a declarar els agents que en van ser partícips.

En el mateix escrit, Van den Eynde assegura, a més, que la causa que afecta a Wagensberg presenta una clara reinterpretació de la llei per poder qualificar de terrorisme els fets que investiga.

L’advocat afegeix que atribuir delictes de terrorisme a l’assimilació d’un objectiu polític -com és el d’aconseguir una República Catalana- criminalitza les accions de l’independentisme en la seva globalitat. Van den Eynde recorda al Tribunal Suprem, a més, el caràcter plenament pacífic de les manifestacions de Tsunami Democràtic, que van tenir com a obsessió en tot moment la protesta democràtica i no-violenta.

Van den Eynde adverteix de l’amenaça que suposa per a l’exercici del dret a la protesta imputar per terrorisme als investigats de Tsunami Democràtic. Per això, assegura que aquest procediment penal “és una reacció desproporcionada que atempta contra els drets civils i polítics de la ciutadania i desincentiva la seva lliure expressió”, posa per escrit l’advocat.

En l’escrit, l’advocat també posa en valor la trajectòria de Wagensberg com a activista social i en defensa dels drets humans. Així, Van den Eynde posa en coneixement del Tribunal el manifest de suport que més de cinquanta personalitats, entre elles tres Premis Nobel de la Pau, van signar denunciant la causa contra Tsunami.