Gabriel Rufián, a la tribuna del Congrés / Congrés dels Diputats
Gabriel Rufián, a la tribuna del Congrés / Congrés dels Diputats

La iniciativa busca regular les plataformes digitals i fomentar una alternativa pública i transparent

En l'era digital, les grans plataformes tecnològiques han assolit una posició de domini sense precedents sobre l'espai públic en línia. Empreses com Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp), Alphabet (Google, YouTube), X (anteriorment Twitter) i TikTok imposen les seves regles sobre el debat públic i gestionen la informació que consumim diàriament, segons denuncia el Grup Republicà.

Des del grup parlamentari adverteixen sobre un fenomen que alguns experts han denominat "tecnofeudalisme", un model en què els usuaris "no són propietaris de les seves dades ni dels seus espais digitals, sinó que es converteixen en servents digitals dins d'un sistema controlat per un nombre reduït d'actors privats". A més, critiquen el negoci basat en l'extracció i venda de dades personals, així com la monetització de l'atenció dels usuaris.

En aquest context, el Grup Republicà alerta de les conseqüències d'aquest model en la democràcia, la llibertat d'expressió i la privacitat. "Les grans plataformes han afavorit la desinformació i el discurs d'odi, creant un entorn on els continguts més polaritzadors tenen avantatge dins dels seus algoritmes de recomanació", assenyalen des de la formació.

El portaveu del Grup Republicà, Gabriel Rufián, ha posat en relleu "l'auge de grans personatges molt poderosos en l'àmbit internacional que utilitzen i controlen les xarxes socials per difondre idees obertament masclistes, racistes o xenòfobes, com és el cas del propietari de la xarxa X, Elon Musk".

Davant d'aquesta situació, el Grup Republicà ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) al Congrés dels Diputats amb diverses mesures clau. La principal és l'impuls a la creació d'una Xarxa Social d'interès i iniciativa pública a nivell europeu, amb possibilitat de ser finançada per la Unió Europea i els Estats membres i col•laboració públic-privada, amb garanties democràtiques i respectant la protecció de dades i la transparència algorítmica. "Necessitem una infraestructura digital que garanteixi un espai lliure de manipulació comercial i censura arbitrària", argumenten.

La iniciativa també planteja una regulació més estricta de les plataformes privades, incloent-hi l'aplicació rigorosa del Reglament de Serveis Digitals (DSA), la prohibició de la publicitat personalitzada basada en vigilància massiva i la limitació de dissenys addictius a les xarxes socials.

Així mateix, el Grup Republicà insta la Comissió Europea a adoptar mesures concretes per a la integritat electoral davant la manipulació informativa en línia, així com a reforçar l'alfabetització mediàtica i el periodisme independent com a pilars de la democràcia.

"És urgent posar fi al tecnofeudalisme i retornar el control de la informació i les xarxes socials a la ciutadania", conclouen des del grup parlamentari. "L'ecosistema digital ha de ser més just, plural i democràticament controlat, garantint que els drets fonamentals prevalguin sobre els interessos empresarials".

El Grup Republicà proposa un model digital més democràtic davant del domini de les grans tecnològiques