El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, al Tribunal Suprem / ACN
El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, al Tribunal Suprem / ACN

Junqueras defensa la democràcia i desmunta la farsa judicial de l'Estat en 10 frases

Per primer cop després de gairebé un any i mig de presó injusta, el president d'Esquerra Republicana ha pogut expressar-se públicament i fer sentir la seva veu al món durant el judici a la democràcia i a l'independentisme. Oriol Junqueras ha reivindicat que defensar la independència no és cap delicte, com tampoc ho és votar: "Les acusacions retorcen l'argumentació. Res del que hem fet és delicte. Votar en un referèndum no és delicte i treballar per la independència de forma pacífica, tampoc". I ha afegit: "Votar no és un delicte, impedir-ho per la força, sí".

Junqueras ha obert el torn d'interrogatoris i el primer que ha fet és anunciar la seva decisió de no respondre les preguntes de les tres acusacions: "Se m'acusa per les meves idees i no per fets. Estic en un judici polític i com a representant electe em dec als meus votants, així que no respondré les preguntes de les acusacions. En aquests moments, em considero un pres polític".

Durant la seva intervenció, ha remarcat que el moviment independentista és absolutament pacífic i ha evidenciat que "si vostès agafen qualsevol dels meus articles, discursos, llibres o classes no hi haurà dubte que mai he avalat actuacions violentes". En canvi, ha recordat que l'1 d'octubre qui va exercir la violència van ser alguns membres de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia i ha assenyalat que "tancant col·legis electorals amb violència només pretenien generar crispació", ja que amb el cens electoral universal, si es tancava un col·legi només calia dirigir-se a un altre.

El president d'Esquerra també ha destacat la seva aposta pel diàleg: "Nosaltres proposem el diàleg honestament", ha assegurat, "però sempre se'ns ha negat, la cadira de davant sempre ha estat buida". Ja acabant la seva intervenció, ha dit: "He assumit anar a la presó i no poder expressar-me durant un any i mig, però cada vegada que tingui l'ocasió insistiré que aquesta és una qüestió política que exigeix una solució política". Aquestes són les 10 idees més destacades que Oriol Junqueras ha defensat :

  1. Donat que jo no renunciaré a les meves conviccions democràtiques i entenc que les acusacions no deixaran de perseguir-me per això, crec que estic en una situació d'indefensió. Se m'acusa per les meves idees i no per fets. Estic en un judici polític i com a representant electe em dec als meus votants, així que no respondré les preguntes de les acusacions. En aquests moments, em considero un pres polític.
  2. Som independentistes perquè som moltes altres coses que ens porten a ser independentistes, perquè som demòcrates, som republicans, estem a favor de la justícia social i la igualtat d'oportunitats. És el convenciment que la millor manera d'encarnar tots aquests valors és a través d'una República catalana el que ens porta a ser independentistes.
  3. Sempre hem rebutjat la violència. Si hi hagués qualsevol temptació d'algú de no actuar de forma cívica i pacíifca, ens desvincularíem d'això. De fet, ens situaríem en front. Si vostès agafen qualsevol dels meus articles, discursos, llibres, intervencions o classes no hi haurà dubte que mai he avalat actuacions violentes.
  4. Les acusacions retorcen absolutament l'argumentació. Res del que hem fet és delicte. Votar en un referèndum no és delicte i treballar per la independència de forma pacífica tampoc. L'argumentació de les acusacions no se sustenta.
  5. Resulta d'una ironia quasi cruel que aquells que es neguen a dialogar sistemàticament acusin els que sí que volem dialogar de practicar la retòrica. Nosaltres proposem el diàleg honestament. La nostra és una proposta majoritària, reiterada en el temps, democràtica i pacífica i el resultat és que sempre se'ns ha negat el diàleg. El seient de davant sempre ha estat buit.
  6. Votar no és un delicte, impedir-ho per la força, sí. Votar no és delicte perquè no està al Codi Penal. De fet, el legislador va treure-ho del Codi Penal explícitament.
  7. La Constitució espanyola s'obliga a ella mateixa a incorporar els tractats internacionals. Per tant, el dret a l'autodeterminació ha de ser assumit i reconegut com a principi democràtic, igual que es fa en les democràcies occidentals.
  8. No es van destinar fons públics a la celebració del referèndum. I no és que ho digui jo, que també, és que ho va dir el ministre d'Hisenda i el cap del govern espanyol.
  9. Amb el cens universal, de què servia tancar alguns col·legis electorals, si totes les persones que volien votar podien anar a qualsevol altre local? Tancar els col·legis amb aquella violència només pretenia generar crispació. Es va pegar gent que només volia votar i es van utilitzar armes que a Catalunya estan prohibides. Hi va haver una violència injustificada i que contradeia el mandat judicial.
  10. He assumit anar a la presó i no poder expressar-me durant un any i mig, però cada vegada que tingui l'ocasió insistiré en què aquesta és una qüestió política que exigeix una solució política, i aque aquesta ha de ser avalada pel vot dels ciutadans, que ha de ser respectat. Tots els demòcrates, siguin d'on siguin, han de sentir-se interpel·lats en aquest sentit.