Salut crearà una nova llei d’addicions per reduir el consum de tabac fent incidència en els joves

La consellera Alba Vergés recalca que la prioritat del Departament és invertir la tendència a l’alça del consum de tabac

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha avançat, en el dia mundial sense tabac, que el Departament treballa en elaborar una nova llei d’addiccions per adaptar la legislació als nous temps i a les noves formes de consumir tabac. Segons ha explicat Vergés, la nova llei s’espera que estigui enllestia en un any, es consensuarà amb els sectors implicats i és una resposta a les últimes dades de consum, que ha augmentat per primer cop en set anys tant en homes com en dones. Així, la consellera ha explicat que “la prevenció i el control del tabaquisme sempre han estat una prioritat per al Departament, però ara redoblarem els esforços per invertir aquesta tendència”. “No ens podem quedar de braços plegats”, ha afegit.

Aquest projecte equipararà la regulació dels nous dispositius que han sorgit recentment, com ara les cigarretes electròniques o el tabac sense combustió, a la dels productes convencionals del tabac, tant pel que fa als llocs on es prohibeix el seu ús com a les limitacions a l’hora de publicitar-ho.

La nova normativa proposarà ampliar la prohibició de fumar a instal·lacions esportives a l'aire lliure, a l’exterior de les parades de transport públic i a vehicles privats quan hi viatgin dones embarassades i infants. A més, s’estendrà a cinc metres el perímetre de prohibició a els centres sanitaris, d’ensenyament i dependències de l'Administració pública.

La prevenció i el control del tabaquisme sempre han estat una prioritat per al Departament. Ara redoblarem els esforços per invertir la tendència
Alba Vergés Consellera de Salut

Per altra banda, amb l’objectiu de prevenir l’inici del tabaquisme en adolescents i joves s’ha dissenyat una campanya en què participarà el basquetbolista Ricky Rubio, la mare del qual va morir a causa d’un càncer de pulmó. El jugador de la NBA i impulsor de la Ricky Rubio Foundation, assegura que no començar a fumar és sempre la millor opció, perquè fer-ho afecta la salut, empitjora el rendiment físic, té efectes negatius sobre la imatge i l’autoestima i redueix el poder adquisitiu. “Com a personatge públic, vull ajudar i tinc gairebé la obligació de difondre aquest missatge”, ha afirmat el basquetbolista.

En aquest sentit, des de Salut estimen que qui comença a fumar als 15 anys té el triple de probabilitats de morir de càncer que qui comença amb 25; a més, fumar pot danyar la fertilitat i complicar l’embaràs i el part, mentre que deixar de fumar un paquet diari cada dia estalvia uns 1.800 euros l’any.

Per últim, el Departament liderat per Alba Vergés també ha ressaltat que es revisarà la venda de tabac a menors, en horaris de màxima afluència.

Etiquetes