La màxima institució en Drets Humans de l’ONU urgeix Espanya a investigar el Catalangate

L’Alt Comissionat de Drets Humans de les Nacions Unides convida l’estat espanyol a posar punt final a la vulneració de drets fonamentals contra els independentistes

L’Alt Comissionat de Drets Humans de Nacions Unides urgeix l’estat espanyol a investigar el Catalangate i a aturar la vulneració de drets fonamentals contra l’independentisme. Aquesta oficina representa el màxim nivell institucional en la defensa dels Drets Humans a les Nacions Unides.

La comunicació de l’Alt Comissionat efectuada aquest dimecres convida Espanya a “dur a terme una investigació completa, justa i efectiva” sobre l’ús de Pegasus i Candiru contra els independentistes, així com a “publicar-ne els resultats i aturar qualsevol interferència il·legal als drets fonamentals de la minoria d’activistes catalans”.

L’Alt comissionat reclama d’aquesta manera que es compleixi la resolució que tres relators de Nacions Unides van emetre el mes de gener, en la qual ja reconeixien les vulneracions de drets fonamentals en l’espionatge amb Pegasus a l’independentisme català.

En la comunicació, l’Alt Comissionat insisteix en la “profunda preocupació” per l’ús il·legal de Pegasus contra 65 líders independentistes. Es tracta, assenyalen els experts, “d’una greu interferència en els drets humans dels líders catalans a l’hora de mantenir i expressar lliurement les seves opinions, intercanviar informació i reunir-se pacíficament”. Els independentistes, apunten, tenen “dret a la vida privada, a la privacitat de les seves comunicacions i a ser tractats igual davant la llei.

Pel que fa a l’autoria de l’espionatge, els relators es remeten a la propietària de Pegasus, la israeliana NSO Group, per recordar que el programari només es ven als estats, i afirmen que, segons alguns informes, el CNI “seria un dels clients de NSO”.

La comunicació també fa referència a la carta que els experts van dirigir al govern espanyol l’Octubre del 2022 demanant informació sobre el cas. L’executiu va respondre assegurant que hi havia investigacions judicials en marxa. D’aquestes investigacions, en la comunicació els experts avisen que “n’esperen resultats”.

Finalment, els experts mostren la seva inquietud en relació a l’ús extensiu i durant un llarg període de temps d’aquests programaris, especialment contra líders de minories pacífiques. De fet, la publicació subratlla “l’especial protecció” que mereixen les minories i adverteix que “dirigir-los un programa espia pot constituir una seriosa violació de drets humans”.

Per això, els relators urgeixen Espanya a “participar de la moratòria global” sobre la venta de tecnologia d’espionatge “fins que no es reguli el seu ús en consonància amb els drets humans internacionals”. Una moratòria a la qual, fan memòria, “ja s’hi va unir l’Alta Comissionada de Nacions Unides del moment, Michelle Bachelet.

Un posicionament “inèdit”

Amb aquesta comunicació, l’Alt Comissionat reforça el pronunciament dels tres relators de les Nacions Unides emès el mes de gener. Pels republicans, aquesta insistència de l’Alt Comissionat en una resolució signada per relators és “inèdita” i “corrobora” la “greu vulneració de drets” que suposa el Catalagate.

Els pronunciaments en aquesta línia responen a una comunicació a les Nacions Unides efectuada des de Ginebra per la secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, en nom de les víctimes dels republicans i en coordinació amb la resta d’organitzacions afectades pel Catalangate.

“L'alt comissionat reforça, insisteix i reclama que es compleixi la resolució dels relators que van respondre a la nostra comunicació a Nacions Unides. És inèdit que l'alt comissionat insisteixi en què es compleixi una resolució dels relators perquè no acostuma a fer-ho”, subratlla Rovira.

Consulteu la comunicació de Nacions Unides: https://www.ohchr.org/en/press-releases/2023/02/spain-un-experts-demand-investigation-alleged-spying-programme-targeting