El diputat Pau Morales en la seva intervenció sobre la llei Stop-Desnonaments al Parlament de Catalunya / Marc Puig
El diputat Pau Morales en la seva intervenció sobre la llei Stop-Desnonaments al Parlament de Catalunya / Marc Puig

Morales ha reivindicat que "calen noves mesures que capgirin la dinàmica espanyola d’apagafocs"

La llei Stop-Desnonaments comença a caminar. Finalment, el Parlament ha pogut aprovar aquest dimecres la llei d'ampliació de les mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional i ho ha fet amb el suport del grup parlamentari d'Esquerra Republicana i també de Junts, CUP, comuns i el PSC. Aquest nou marc legal, que entrarà en vigor els propers dies, suposa una nova eina en defensa "de la sobirania del Parlament, dels drets i de la vida". Ho ha afirmat el diputat republicà Pau Morales, que ha portat el pes de la negociació aquests mesos, durant el debat final el ple.

"És urgent actuar, i aquest Parlament actua", ha afegit Morales. Ho ha dit tenint present que la llei ha rebut el vistiplau de la cambra finalment aquest dimecres malgrat els entrebancs tant durant la negociació de la llei amb esmenes de rebaixa com amb intents filibusters per aturar-la a última hora.

Aquest nou marc legal català, que pretén esquivar un veto inicial del Constitucional i dotar de noves eines la lluita contra l'emergència habitacional, ha de servir per potenciar també noves formes d'accés i tinença d'habitatge. "Calen noves mesures que capgirin la dinàmica espanyola d’apagafocs; mentre aquí recuperem lleis socials per garantir el dret a l'habitatge per tothom, a Espanya el govern progressista ens vol fer passar per un embut que trepitja la legislació catalana", ha advertit el portaveu dels republicans en habitatge.

Per això Morales ha fet una defensa d'aquesta nova llei com una eina per minimitzar els desnonaments, i en aquest sentit ha demanat posar el focus sobretot en les polítiques per frenar la desigualtat social, la causa i arrel d'aquesta problemàtica. "La garantia del dret a l’habitatge no serà immediata; però avui fem un pas més, una nova victòria que ens ha de donar també més energia per seguir", ha conclòs Morales.

 Postal explicativa sobre la llei Stop-Desnonaments
Postal explicativa sobre la llei Stop-Desnonaments

Què diu la llei?

- Els grans propietaris tindran més obligacions
La llei va dirigida a establir deures pels grans propietaris d'habitatge, especialment bancs i fons voltor. I es fixa l'obligatorietat d'oferir un lloguer social a les famílies vulnerables, en compliment de la funció social de l'habitatge. S'evitaran, així, molts desnonaments. Precisament per això s'actualitza la definició de gran tenidor, i es donen més eines a l'administració per fer seguiment de les ofertes de lloguer social obligatori que s'han de fer a les famílies vulnerables.

-A canvi de no posar demanda de desnonament, els grans tenidors no vinculats a bancs i voltors podran sol·licitar a la Generalitat que els llogui l’habitatge on viu una família en risc de desnonament a preu de protecció oficial. És una mesura per fomentar el lloguer social. Si no s'hi acullen per part del gran tenidor d'habitatge, això no els exclou de l'obligació d'oferir lloguer social, i s'estableix un règim sancionador per garantir-ho.

- S'eleva fins als 7 anys el període en què bancs i fons voltor hauran de cedir obligatòriament habitatges buits
Això permet mobilitzar durant més temps habitatge buit provinent de desnonaments.
De fet, també s'obliga a oferir un lloguer social a llars vulnerables que per falta d’alternatives han hagut d’ocupar pisos de bancs o voltors i hi estiguin vivint abans del juny del 2021, o perquè després d’una execució hipotecària o demanda de desnonament d’hipoteca han quedat sense títol al seu pis

- Els lloguers socials seran de renovació obligatòria per a les llars vulnerables quan s'acabi un contracte de lloguer. És una de les mesures més importants perquè posem fi als desnonaments invisibles!

- Donem més eines als ajuntaments!