La presidenta Carme Forcadell durant el seu interrogatori al Tribunal Suprem
La presidenta Carme Forcadell durant el seu interrogatori al Tribunal Suprem

Llegeix les 10 millors frases de la presidenta Forcadell al judici, on ha denunciat que “el Tribunal Constitucional pretenia convertir la Mesa en un òrgan censor, i això vulnera la separació de poders i els drets dels diputats”

La presidenta Carme Forcadell ha tancat el torn d’interrogatoris al judici a la democràcia fent una ferma defensa de la llibertat d’expressió i de debat parlamentari: “L’essència de la democràcia és que la paraula i el debat han de ser lliures, al Parlament s’ha de poder parlar absolutament de tot”, ha reivindicat. Forcadell ha explicat que “la Mesa del Parlament tenia l’obligació de defensar la inviolabilitat parlamentària, la llibertat d’expressió, el dret d’iniciativa dels diputats i la sobirania del Parlament”, i que sempre van complir estrictament amb el Reglament del Parlament.

En relació als requeriments del Tribunal Constitucional, Forcadell ha criticat que “el Tribunal Constitucional pretenia convertir la Mesa en un òrgan censor que decidís què es pot parlar i de què no, i això vulnera la separació de poders i els drets dels diputats”. “Si permetem que la censura entri al Parlament s’estarà soscavant la base del sistema democràtic”, ha afegit Forcadell, que ha lamentat la politització del Tribunal Constitucional.

Sobre el paper de la Mesa, ha explicat que el ple del Parlament és un òrgan suprem i la Mesa no tenia la facultat de limitar les seves decisions: “D’acord amb la jurisprudència, no és potestat de la Mesa valorar la constitucionalitat de les tramitacions parlamentàries i entrar al seu fons. Si fos així, la Mesa limitaria i controlaria el debat parlamentari, i aquesta no és la seva funció”.

En un dels vídeos que les acusacions han demanat projectar, s’ha vist Forcadell animant la gent a anar a votar l’1-O i a fer-ho sense por. “Vaig dir a la gent que no havia de tenir por perquè en democràcia no n’hem de tenir. Votar no és cap delicte”, ha defensat. També ha deixat clar que està radicalment en contra de la violència: “Renunciaria a les meves conviccions si aquestes comportessin un àpex de violència”.

Moltes preguntes de les acusacions han estat relacionades amb la seva etapa com a presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, cosa que ha evidenciat que els delictes pels quals s'acusa Forcadell són per haver liderat l’entitat i no pel que va fer com a presidenta del Parlament. De fet, aquesta és l’única diferència entre ella i la resta de membres de la Mesa, que seran jutjats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Aquestes són les 10 millors frases de Carme Forcadell al judici.

  1. Per raons jurídiques, però també per raons polítiques, econòmiques i socials, el català sempre acaba sent una llengua minoritzada i els parlants, a vegades, sentim que els nostres drets lingüístics són vulnerats.
  2. D’acord amb la jurisprudència, no és potestat de la Mesa valorar la constitucionalitat de les tramitacions parlamentàries i entrar al seu fons. Si fos així, la Mesa limitaria i controlaria el debat parlamentari, i això no està en les seves funcions.
  3. L’essència de la democràcia és que la paraula i el debat han de ser lliures. Al Parlament s’ha de poder parlar absolutament de tot.
  4. El Tribunal Constitucional pretenia convertir la Mesa en un òrgan censor que decidís de què es pot parlar i de què no, i això vulnera la separació de poders i els drets dels diputats. Si permetem que la censura entri al Parlament s’estarà soscavant la base del sistema democràtic.
  5. Se’ns va interposar una querella a 4 membres de Mesa, encara que l’admissió a tràmit la vam fer 5 persones. A la cinquena no li van interposar perquè no era independentista, ho va dir el Ministeri Fiscal a la mateixa querella. Va ser un escàndol mediàtic.
  6. Vaig complir amb els deures del TC tenint en compte que no era la voluntat de la Mesa no fer-li cas, però també teníem l’obligació de defensar la inviolabilitat parlamentària, la llibertat d’expressió, el dret d’iniciativa dels diputats i la sobirania del Parlament.
  7. Vaig demanar a la gent que anés a votar al referèndum, tant si votaven “sí” com “no”. I vaig animar-los a anar a votar perquè entenc que votar no és un delicte.
  8. Vaig dir a la gent que no havia de tenir por perquè en democràcia no n’hem de tenir. Ens hem d’acostumar a exercir els nostres drets de manifestació i reunió i la nostra llibertat d’expressió. No havíem de tenir por d’exercir els nostres drets fonamentals, entre els quals hi ha el dret de protesta.
  9. No entenc per què estic sent jutjada per aquest tribunal quan els tràmits han sigut exactament els mateixos que els que han fet els meus companys de Mesa. Jo estic sent jutjada en aquest tribunal, mentre els meus companys al TSJC per desobediència. Bé, sí que ho entenc.
  10. Jo renunciaria a les meves conviccions si elles comportessin un àpex de violència. Estic radicalment en contra de la violència i mai l’he encoratjada.