Al carrer massivament, determinats, ferms i pacífics

Carta conjunta de tots els presos i preses polítiques demanant mobilitzacions massives, determinació i pacifisme

La mobilització cívica i pacífica ha estat sempre una de les constants vitals del moviment independentista i del republicanisme. Així ho hem fet sempre, des de fa anys, donant exemple arreu, amb mobilitzacions massives que han estat exemplars. Així ha de seguir sent, perquè la nostra és, per damunt de tot, una causa justa i democràtica que s’expressa sempre amb la voluntat de viure i conviure lliurement i pacífica.

La ciutadania de Catalunya té tot el dret a mobilitzar-se quan ho cregui convenient i a protestar davant un escenari d’involució dels drets i llibertats. El 21 de desembre o qualsevol altre dia. De fet, la mobilatzació és imprescindible per avançar i és un dret inalienable en tota societat.

L’1 d’Octubre la ciutadania d’aquest país va protagonitzar una gesta democràtica sense precedents, expressant la seva opinió a les urnes malgrat l’actuació de les forces i cossos de seguretat de l’Estat que va ordenar el Govern espanyol del PP. Tant greu va ser l’actuació policial aquell dia, que el mateix PSOE va presentar una moció per reprovar el Govern espanyol i específicament la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. Aquell dia va guanyar la demccràcia, va guanyar la ciutadania, va guanyar la defensa pacífica de les urnes. I van perdre aquells que van ordenar pegar a ciutadans pacífics.

Aquell dia, com tants altres, els Mossos d’Esquadra van tenir una actuació modèlica, al costat del Govern del país i preservant sempre la seguretat ciutadana. La voluntat del Govern espanyol no era pas aquesta, allò que anhelaven era veure la Policia de Catalunya pegant ciutadans que únicament volien votar. No va ser així, no van tenir la imatge que buscaven. Com tampoc van aconseguir provocar els ciutadans pacífics que, en tot moment, van tenir una actitud tan coratjosa com cívica. El capteniment i la responsabilitat de la ciutadania va ser una lliçó a l’actitud irresponsable i matussera del Govern espanyol.

Ens voldran provocar, ens voldran enfadats, ens voldrien violents, i no ho aconseguiran. La nostra fortalesa també resideix en mantenir, sempre i a tothora, una actitud cívica i pacífica

Allò que no van aconseguir aleshores, allò que va significar una victòria del moviment democràtic l’1 d’Octubre, allò que dignifica la nostra causa, no podem permetre que ningú ho malbarati ara regalant les imatges que no van obtenir l’1 d’Octubre.

Avui com ahir, continuem i continuarem, amb la mateixa actitud cívica que ens ha caracteritzat, amb la mateixa voluntat democràtica, amb la mateixa fermesa. Ens voldran provocar, ens voldran enfadats, ens voldrien violents, i no ho aconseguiran. La nostra fortalesa també resideix en mantenir, sempre i a tothora, una actitud cívica i pacífica, que desterri i aïlli qualsevol acte incívic o violent. No permetem que ens facin canviar, no caiguem en cap provocació.

El 21 de Desembre, durant el judici que arribarà, davant tota injustícia, fermesa i esperit constructiu, que allí on voldrien veure’ns crispats hi trobin un somriure, el somriure dels que treballen i lluiten per una societat més lliure i justa, en defensa sempre de la democràcia i pel respecte i acatament a la voluntat sobirana de la ciutadania de Catalunya.

Jordi Turull; Josep Rull; Carme Forcadell; Jordi Sánchez; Jordi Cuixart; Raül Romeva; Joaquim Forn; Dolors Bassa i Oriol Junqueras.