El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, durant la roda de premsa.
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, durant la roda de premsa.

Torrent: “El Govern està treballant amb un clar objectiu: fer del 2022 l’any de consolidació, amb més ocupació i de més qualitat”

Catalunya ha tancat el 2021 amb el major descens interanual de l’atur de la història. Aquesta és una de les principals conclusions de l’Informe sobre l’evolució de l’atur a Catalunya durant el 2021 que ha presentat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. “El 2021 ha estat l’any de l’inici de la recuperació, i estem convençuts que el 2022 serà el de la consolidació d’aquesta recuperació i de l’acompanyament a tots els col·lectius vulnerables”, ha afirmat Torrent.

Catalunya ha tancat l’any amb 369.158 persones aturades, un 25’8% menys respecte els 497.611 de finals del 2020. Es tracta del tancament d’any amb menys persones aturades d’un desembre des del 2007. No només, doncs, s’han recuperat valors anteriors a la pandèmia, sinó que és el millor desembre en 15 anys. La baixada de l’atur a Catalunya estat més pronunciada que la mitjana de l’estat, que s’ha situat en un 20,1%.

El Conseller d’Empresa i Treball ha destacat que el Govern “està treballant amb un clar objectiu: fer del 2022 l’any de la consolidació, amb més ocupació, de més qualitat, i menys atur”. “Podem dir que l’economia catalana s’ha sobreposat a la pandèmia, ha mostrat fortalesa davant les successives onades, i aquesta fortalesa ens fa creure en un 2022 esperançador”, ha afegit Torrent.

L'economia catalana s’ha sobreposat a la pandèmia
Roger Torrent i Ramió Conseller d'Empresa i Treball

També s’ha produït un increment rècord en un mes de desembre pel que fa a l’afiliació a la Seguretat Social, amb un total de 3.519.131 persones afiliades. Destaca especialment el descens a la meitat de l’atur juvenil registrat en un sol any: actualment hi ha 19.740 persones menors de 25 anys en situació d’atur, el que suposa la xifra més baixa de tota la sèrie històrica.

Programes contra l’atur de llarga durada

L’atur de llarga durada segueix sent un dels principals problemes del mercat laboral: afecta a 200.811 persones, el 71’1% de les quals de 45 anys i més. En aquest sentit, el Departament d’Empresa i Treball obrirà el proper 10 de gener la convocatòria de dos programes de foment de l’ocupació per a majors de 30 anys, dotats amb uns 100 milions d’euros, amb els quals es preveu afavorir la contractació de més de 5.000 persones.

“Sense caure en triomfalismes, partim d’una bona base per consolidar la recuperació i lluitar amb més força contra problemes estructurals com l’atur de llarga durada i el de majors de 45 anys, i ajudar les persones treballadores a adaptar-se a les noves realitats del sistema productiu”, ha conclòs Torrent.