Presentació del compromís antifeixista / Marc Puig
Presentació del compromís antifeixista / Marc Puig

Maragall alerta que aquest tipus de pacte pot tornar a succeir a Barcelona, com al 2019, i s’erigeix com a garant d’un Ajuntament “inequívocament democràtic”

“Avui volem refermar el nostre compromís contra l’extrema dreta i les dretes més extremes i, per tant, contra els pactes que atempten els drets més fonamentals, i el fem extensiu a la resta de formacions polítiques”, ha explicat la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, en una roda de premsa de presentació del compromís antifeixista que els republicans han posat per escrit, a menys de dos mesos de l’inici de la campanya per a les eleccions municipals del 28 de maig.

“Els pobles i ciutats del nostre país són plurals i diversos, però, malauradament, continuen existint molts discursos d’odi, demagògics, homòfobs, racistes, masclistes i populistes que busquen trencar la cohesió entre els veïns i veïnes, i això no ho podem permetre”, ha explicat la portaveu. Uns discursos d’unes forces polítiques que, en les properes eleccions municipals, poden acumular suports i incrementar la seva representativitat.

“Aquestes eleccions són una oportunitat per reafirmar els valors democràtics dels nostres municipis”, ha posat de relleu, al seu torn, la secretària de Drets Socials, Ciutadania i Habitatge, Najat Driouech, que ha detallat que el compromís estableix “no acceptar els vots de cap força que promogui els discursos feixistes per guanyar l’alcaldia” i “no normalitzar la seva presència al ple ni votar les seves propostes i mocions”; així com “reforçar el discurs d’inclusió” i “treballar conjuntament entre partits polítics democràtics i amb la societat civil organitzada per coordinar la resposta als discursos d’odi”.

“Tota la ciutadania, quan hagi d’anar a les urnes, ha de saber qui acceptarà els vots de l’extrema dreta i qui no”, ha constatat Vilalta. I en el cas dels republicans, ha assegurat que la gent “pot comptar que no arribarem a acords amb la dreta extrema i no acceptarem els seus vots, no sumarem mai amb aquells que volen retallar-nos drets i trencar la convivència”.


Maragall a Barcelona, garantia antifeixista

El candidat republicà a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, també present a la roda de premsa, ha anunciat que se suma a la signatura d’aquest compromís, per convicció personal i, també, com a candidat a representar la ciutat”, i ha etzibat a l’alcaldessa Ada Colau que “és incompatible sostenir la capacitat de qualitat democràtica i acceptar vots antidemocràtics per conquerir l'alcaldia de la ciutat, que és el que va succeir el 2019”.

Maragall ha criticat el que va succeir llavors, quan Colau va retenir l’alcaldia gràcies als vots del xenòfob Manuel Valls, i ha alertat que “ja veiem missatges que pot tornar a passar”.

I també s’ha dirigit a Xavier Trias i Jaume Collboni, candidats de Junts i el PSC respectivament, que podrien arribar a l’alcaldia gràcies a forces com el PP o Valents: “Exigeixo que diguin que no acceptaran aquests vots, com nosaltres som capaços de dir-ho”.

“Necessitem un Ajuntament de Barcelona que sigui inequívocament democràtic, absolutament respectuós amb els drets i les llibertats i en contra de les actituds xenòfobes”, ha conclòs.

Al final de la roda de premsa, Maragall i també els alcaldables Jaume Graells (Hospitalet de Llobregat), Raquel Albiol (Cornellà de Llobregat), Pim Camprubí (Mataró) i Bàrbara Lligadas (Viladecans) han signat el compromís i convidaran les altres formacions polítiques dels seus municipis a subscriure’l.

Esquerra Republicana participarà, a més, en la manifestació antifeixista i antiracista convocada aquest dissabte a Barcelona. “Esperem que siguem molts i moltes els que omplim els carrers aquest dissabte”, ha dit Driouech.