Rovira reivindica el feminisme republicà: “Construïm xarxa, acumulem resiliència, transformem”

A la Convenció de Dones Electes celebrada a Ginebra, la secretària general defensa el poder de decisió de les dones com a punt central de la Llei del Només Sí és Sí i es pregunta: “On són les socialistes feministes?”

La cinquena Convenció de Dones Electes d’Esquerra Republicana s’ha celebrat aquest dissabte, 4 de març, a Ginebra, ciutat on es troba exiliada la secretària general del partit, Marta Rovira, des de fa gairebé cinc anys. “El nostre feminisme prové del republicanisme, és aquell que construeix xarxa, i la xarxa ens empodera; és aquell que no és victimista, sinó resilient; i és constructiu i transformador”, ha reivindicat Rovira, envoltada de més de 150 dones electes, candidates i militants convidades a la Convenció, que han volgut traslladar tota la solidaritat antirepressiva i amb perspectiva feminista a la seva secretària general en persona.

Precisament la vicesecretària general de Feminismes i LGTBI de l’organització, Raquel Sans, ha reivindicat “l’exili, l’exili en femení”. “Hi ha qui parla d’una suposada normalitat; però el fet és que 150 dones d’Esquerra Republicana hem de celebrar la nostra convenció a Ginebra”. En la mateixa línia, Rovira ha afirmat que “la repressió en femení es pateix doblement”, i que “Esquerra Republicana té les dones independentistes i republicanes del nostre país profundament represaliades”. Per aquest motiu, ha defensat “teixir una xarxa de suport a les dones represaliades”.

La secretària general també ha abordat una qüestió de molta actualitat, la Llei del Només Sí és Sí: “Es basa en un model que des de les institucions de Catalunya ja havíem posat al centre de l’agenda política: el de posar la dona i el seu poder de decisió al centre”, ha explicat. “Més que consentir, les dones volem decidir, hi tenim tot el dret; que ningú dubti del nostre sí i del nostre no”, ha defensat. Aquesta llei, però, “ha rearmat el Patriarcat”, ha alertat. “El Patriarcat surt de l’armari altra vegada, de forma desacomplexada, insultant, darrere d’excuses tècniques de la llei, i mitjans i opinadors s’hi estan rendint. No podem deixar que guanyin amb aquest relat i narrativa que construeixen, està en joc el nostre dret a decidir”, ha asseverat.

I com que “les dones hem de ser exemple de sororitat i de construcció de xarxes”, la líder republicana ha volgut donar les gràcies a la ministra Belarra i la ministra Montero, que “tenen una campanya masclista en contra”. “Gràcies, també, consellera Tània Verge per ser pionera i vanguardista i començar a moure fonaments des de Catalunya”, ha afegit.

En canvi, ha llançat aquesta pregunta: “On són les socialistes feministes? Per què ens truquen els homes socialistes per dir-nos que estem tenint una mala actitud amb la Llei del Només Sí és Sí i que l’hem de canviar? Que s’han supeditat al masclisme i al sistema patriarcal, les feministes socialistes?”, ha etzibat.

Després dels parlaments, les republicanes han participat en una formació i dinàmica de l’experta en diversitat, equitat i inclusió i estratega d’equitat de gènere Gabrielle Landry Chappuis. De fet, al seu discurs, Rovira ha explicat que a Esquerra Republicana “hem guanyat en quantitat [de dones] i en diversitat, però hem de passar a la inclusió real”. També han compartit experiències i han fet reflexions empoderadores.

A més de Raquel Sans, entre les més de 150 assistents, hi havia la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta; la vicesecretària de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva, Marta Vilaret; les conselleres del Govern Tània Verge, Meritxell Serret i Natàlia Garriga; la vicepresidenta primera del Parlament i candidata a Igualada, Alba Vergés; la portaveu republicana al Parlament Europeu, Diana Riba; alcaldesses com Mireia Ingla, Aurora Carbonell i Alba Pijuan; i representants a cambres parlamentàries com Pilar Vallugera, Najat Driouech, Mònica Palacín, Carolina Telechea, Montse Bassa i Mirella Cortès.