Dolors Bassa durant el seu interrogatori al Tribunal Suprem
Dolors Bassa durant el seu interrogatori al Tribunal Suprem

La consellera, que no ha volgut respondre les preguntes de Vox “per respecte a les dones d’Espanya i per tolerància zero cap a la violència de gènere”, ha afirmat que no podia preveure la violència policial: “l’única variable imprevisible de l’1-O va ser l’actuació totalment equívoca del Cos de Policia Nacional i de la Guàrdia Civil”

La consellera Dolors Bassa ha pogut fer sentir la seva veu per primera vegada des de fa 366 dies al judici contra la democràcia que s’està produint al Tribunal Suprem. Avui, tothom ha pogut sentir la seva defensa del referèndum de l’1 d’octubre: “El referèndum de l’1-O no era un delicte, va ser destipificat expressament el 2005 i, a més, lleis internacionals amparaven la nostra demanda, la d’un 80% de la població catalana, que també podia encaixar dins la Constitució si hi havia voluntat política”. Bassa ha afegit que el Govern no va valorar en cap moment desconvocar el referèndum i que se sentia “una servidora pública, que vol dir complir amb el mandat democràtic de les persones”. Sobre la violència exercida aquell dia, ha afirmat que “l’única variable imprevisible de l’1-O va ser l’actuació totalment equívoca del Cos de Policia Nacional i de la Guàrdia Civil”.

Durant el seu interrogatori, Bassa ha respost les preguntes de la Fiscalia, de l’Advocacia de l’Estat i del seu advocat, però no les de l’acusació popular, representada pel partit d’ultradreta Vox: “No respondré les preguntes de Vox per respecte a les dones d’Espanya i per tolerància zero cap a la violència de gènere”. Ha insistit que sempre ha defensat “la democràcia per sobre de tot, la llibertat i el mandat” i ha apostat pel diàleg, la negociació i el pacte. Sobre la vaga general del 3 d’octubre, ha recordat que “la llei que regula el dret de vaga estableix que cal donar les ordres de serveis mínims i fer publicitat de l’existència de la vaga”.

Aquestes són les 10 frases principals de Dolors Bassa al judici:

  1. Hi havia un programa electoral amb el qual ens vam presentar a les eleccions del 27S. Les vam guanyar i vam construir una majoria parlamentària. El programa incloïa un projecte independentista i mai va ser ni invalidat, ni qüestionat ni impugnat.
  2. El referèndum de l’1-O no era un delicte, va ser destipificat expressament el 2005. A més, lleis i normes jurídiques internacionals amparaven la nostra demanda, la demanda d’un 80% de la població catalana, que també podia tenir encaix dins la Constitució si hi havia voluntat política.
  3. No vam valorar desconvocar el referèndum perquè crèiem que no era delicte. Era la sentència del Tribunal Constitucional vs. l’ampara del 80% de la població. Em sentia servidora pública i això és complir amb el mandat democràtic de les persones.
  4. Jo he estat en moltes negociacions en conflictes laborals i sempre es parteix de postures molt distanciades. És normal que un digui que no i l’altre que sí, però es van acostant posicions. Nosaltres sempre hem parlat de tres paraules importants: diàleg, negociació i pacte, i sempre de manera pacífica.
  5. Assumeixo com meu el fet de defensar la democràcia sempre, per sobre de tot i de forma pacífica, la llibertat i el mandat, com no pot ser d’altra manera, com a servidora pública.
  6. L’1-O mai vaig pensar, mai, que hi podia haver enfrontaments violents. Les nostres referències eren el 9N i la quantitat de manifestacions i concentracions a Catalunya, que sempre han sigut cíviques. A més, els últims dies encara estava més convençuda que la jornada seria pacífica, perquè l’auto que el Tribunal Superior de Justícia va enviar als Mossos deia que les forces policials havien de mantenir la convivència ciutadana.
  7. L’única variable imprevisible l’1-O va ser l’actuació totalment equívoca del Cos de Policia Nacional i de la Guàrdia Civil.
  8. La llei que regula el dret de vaga estableix que cal donar les ordres de serveis mínims i fer publicitat de l’existència de la vaga.
  9. La vaga del 3 d’octubre va ser una vaga general. A la del 8 de novembre jo ja estava a la presó. Els serveis mínims de la vaga del dia 8 van ser firmats per la ministra Fátima Ibáñez amb uns serveis molt semblants als que jo vaig firmar el dia 3.
  10. No respondré les preguntes de Vox per respecte a les dones d’Espanya i per tolerància zero cap a la violència de gènere.