Alba Camps en la seva intervenció al Parlament de Catalunya / Marc Puig
Alba Camps en la seva intervenció al Parlament de Catalunya / Marc Puig

Des de la conselleria d’Empresa i Treball s'impulsarà la Llei d'Economia Social i Solidària per lluitar contra la precarietat i l'explotació laboral

El Parlament de Catalunya s'ha fet ressò de la necessitat d'un canvi en el model d'economia actual aprovant la moció sobre l'economia social i solidària presentada per Esquerra Republicana. "Amb aquesta moció volem establir un marc favorable al desenvolupament de l'economia solidària, al servei de les persones i centrada en la vida", ha explicat la diputada al Parlament, Alba Camps. Una gran majoria parlamentària ha aprovat la moció -només els partits de dreta i extrema dreta han rebutjat el text- que pretén transformar l'economia per una societat més justa, més inclusiva i per lluitar en contra les desigualtats.

Els principals objectius d'aquesta moció s’han basat a agrair la feina d'aquells i aquelles que fa anys que treballen, conscienciar de la necessitat d'un canvi de model i instar al govern a fer grans passos amb una Llei d'economia social i solidària. Alba Camps, ha afirmat que "apostem per unes polítiques que han d'aprofitar el moment de transformació i avançar cap a un model que garanteixi la dignificació del treball".

Un element que destaca en l'economia social és: la intercooperació, és a dir, "la idea de guany col·lectiu, la idea que juntes som més fortes. No es tracta de competir, sinó de fer una transformació conjunta", ha definit la diputada. De fet, la moció aprovada insta al Govern al cooperativisme de consum alimentari, a impulsar l’habitatge cooperatiu per a la construcció d’alternatives de convivència en perspectiva feminista, a participar en un model energètic renovable i participat. També, en projectes destinats a la mobilitat sostenible i a consolidar l’ús de finances ètiques.

Les economies que pensen en el benestar de les persones, i, per tant, en la societat, són les que ens dirigeixen cap a un futur més segur
Alba Camps Diputada al Parlament de Catalunya
 Alba Camps en la seva intervenció al Parlament de Catalunya / Marc Puig
Alba Camps en la seva intervenció al Parlament de Catalunya / Marc Puig

Per altra banda, la contractació pública és una eina de pes per aplicar propostes i acció política. Tot tipus de contractació ha de tenir una visió social, ambiental, feminista, justa i responsable, i sobretot la contractació de serveis a les persones. "No podem parlar de consum responsable i conscient si l'administració pública no en som el primer exemple", ha advertit Camps. És per això que "volem establir un mecanisme de control que validi que realment es treballa sota els valors de l'economia social i solidària", ha anunciat la republicana.

La propera Llei d'Economia Social i Solidària, que s'espera que sigui aprovada durant l'any 2022, servirà per lluitar contra la precarietat i l'explotació laboral, des d'una perspectiva transversal. Camps ha assegurat que Esquerra Republicana vol "una llei que s'apliqui i que impliqui tots els departaments del Govern per transformar l'economia a tots els nivells". La direcció general impulsa aquesta llei, invertint de forma històrica 50 milions d'euros, d'un total de 250 milions d'euros del pressupost, "perquè les economies que pensen en el benestar de les persones, i, per tant, en la societat, són les que ens dirigeixen cap a un futur més segur", ha afegit la diputada.

"Som aquí per apostar per les transformacions, per apostar pel canvi, per això ocupem aquests escons. Hi som per defensar el benestar de totes", ha reblat Alba Camps. "I una manera cabdal de fer-ho és canviant el model econòmic cap a una economia que facilitarà un futur millor per totes: sostenible, feminista, igualitari, equitatiu, solidari i just", ha conclòs.