El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, a l'escola rural de l'Estany / ACN
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, a l'escola rural de l'Estany / ACN

El Departament liderat per Gonzàlez-Cambray vol garantir la igualtat d’oportunitats educatives i evitar el despoblament en l’àmbit rural

El Departament d'Educació promourà el repoblament dels entorns rurals del país amb la creació de llars d’infants dins de les escoles rurals. Ho han avançat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, a l’Estany (Moianès), durant la presentació d’un pla de dinamització de l’entorn rural.

El conseller ha explicat que el Departament garantirà la continuïtat de les 75 escoles bressol rurals existents, alhora que finançarà més d’un 80% del cost de crear-ne de noves. “D’aquesta manera, els ajuntaments només hauran d’aportar 5.000 euros per curs per tenir una escola bressol integrada a l’escola rural del seu municipi”, ha detallat.

El president Aragonès, per la seva banda, ha recordat que “el darrer curs de l’escola bressol, com ja vaig anunciar al Parlament, serà gratuït per permetre-hi l’accés sense barreres econòmiques; i, al costat de la lluita contra les desigualtats econòmiques, hi hem de posar la lluita contra les desigualtats territorials”, ha defensat. En aquest sentit, ha valorat que la creació de les escoles bressol rurals “és una eina fonamental per la construcció de la Catalunya sencera, que planta cara al despoblament i dona oportunitats al conjunt del territori”.

Actualment, a Catalunya, hi ha un total de 419 escoles situades en municipis de menys de 2.500 habitants, que suposen un 25% respecte el total d’escoles públiques. D’aquestes 419 escoles, 232 són escoles rurals. Les escoles rurals són escoles públiques, úniques al poble, que tenen poc alumnat i per això no arriben a tenir un grup per nivell educatiu. El currículum es treballa, per tant, amb un alumnat multinivell, és a dir, agrupant els diferents cursos.

El pla de dinamització de l’entorn rural, en què s’emmarca aquesta creació d’escoles bressol rurals, vol lluitar contra la pèrdua d’alumnat en les poblacions més petites, que en molts casos comporta la despoblació, facilitant al màxim la igualtat d’oportunitats educatives en l’àmbit rural. En aquest sentit, el titular d’Educació ha expressat que “l’escola és l’equipament imprescindible per revitalitzar un poble petit. Quan batega una escola, batega un poble. Sabem que si no hi ha escoles no hi ha famílies. I per això el nostre objectiu és anar obrint noves escoles en entorns rurals”.

Per posar en marxa el pla, Josep Gonzàlez-Cambray ha explicat que ha mantingut reunions telemàtiques amb el Secretariat de l’Escola Rural de Catalunya, l’Associació de Micropobles de Catalunya, diputacions i entitats municipalistes, i amb els 75 alcaldes de municipis de menys de 2.500 habitants d’arreu del territori.

Etiquetes