ERC demana al Govern espanyol que cedeixi la titularitat dels edificis del Govern Militar i de la Capitania General a Barcelona

El senador d'ERC, Xavier Castellana, ha demanat al Govern espanyol la cessió dels edificis de la Capitania General i el del Govern Militar de Barcelona al govern municipal de la ciutat. Els dos immobles, que ara mateix pertanyen al Ministeri de Defensa, tenen, segons el senador republicà, 'un alt interès urbà, cultural i artístic per a la ciutat'. Esquerra ho ha demanat en la Comissió de Defensa celebrada aquest matí.

Pel que fa al Palau de la Capitania General, situat al passeig Colom, fou exclaustrat per la desamortització de Mendizábal i, després de diversos usos civils, fou expropiat durant el s.XIX i se li va atorgar l'ús militar que encara té avui en dia. Castellana ha recordat que, des d'aleshores, 'l'edifici s'ha obert al públic en comptades ocasions, només en les jornades de portes obertes que s'organitzen en motiu de les festes de la Mercè'.

Per la seva banda, l'edifici del Govern Militar està situat al final de les rambles, just al costat de l'estàtua de Colom. Es tracta d'un edifici d'estil classicista, de gran impacte visual, el qual va ser manat construir per Primo de Rivera amb la intenció d'establir-hi les dependències del Ministeri de Guerra i on Franco va decidir situar-hi el Govern Militar. El senador ha criticat les intencions de l'actual Tinent General, Ricardo Álvarez-Mirall, el qual 'ja ha anunciat els plans del Govern espanyol de crear un Museu militar a les dependències d'aquest edifici, recuperant l'antic Museu inaugurat per Franco l'any 1963 i que fou retirat per la pressió popular'.

Castellana ha defensat que 'la façana marítima de Barcelona ha de ser íntegrament recuperada per la ciutat per tal de poder ser plenament inserida en els plans de projectes de progrés, d'usos i d'ordenació municipal'. En aquest sentit, els republicans exigeixen al Ministeri de Defensa que 'torni aquests dos edificis monumentals que manté en un dels eixos turístics de la ciutat més importants per tal de donar-los-hi una utilitat municipal i evitar la imposició d'un museu militar al qual la ciutat s'ha oposat històricament'.

En última instància, però, la moció ha sigut rebutjada després que els grups del PP, el PSOE i Ciudadanos hi hagin votat en contra.