Esquerra presenta el 'Compromís amb la llibertat', la proposta política dels republicans pel 28A

La defensa del dret a l'autodeterminació, la denúncia de l'existència d'una situació de repressió política i la necessitat de recuperar els drets econòmics i socials que s'han anat laminant durant la crisi econòmica, centren el document polític dels republicans

La portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, acompanyada de la candidata al Congrés, Carolina Telechea, i la candidata al Senat, Mirella Cortès, han presentat públicament el document 'Compromís amb la Llibertat'. Es tracta d'una proposta política que s'inclourà en el programa electoral de les eleccions del 28 d'abril i que té com a objectiu plasmar per escrit "el compromís de la formació republicana amb la construcció d'una sortida política basada en els drets i en la democràcia". 'Compromís amb la llibertat' compta amb els següents 10 punts:

  • Defensar el dret de la ciutadania de Catalunya a exercir el dret a l'autodeterminació a través de la celebració d'un referèndum. És una reivindicació àmpliament majoritària al si de la ciutadania, profundament democràtica i sense la qual no serà possible solucionar el conflicte entre Catalunya i l'Estat.
  • Denunciar i combatre l'estratègia repressiva de l'Estat. Cal acabar definitivament amb un seguit de pràctiques repressives -judicials i policials- i de criminalització mediàtica que afecten principalment els independentistes però que toquen igualment a sectors ben diversos de la societat -rapers, tuitaires, periodistes, líders d'entitats civils, etc.
  • Ser la millor garantia pel que fa a la defensa dels drets i llibertats de la ciutadania i esdevenir un autèntic baluard a l'hora de barrar al pas a l'extrema dreta.
  • Promoure els valors republicans, la transparència i el retiment de comptes enfront un Estat monàrquic i conservador, amb una democràcia de baixa qualitat amb inquietants zones d'ombra i impunitat en els àmbits judicial, policial i de l'alt funcionariat.
  • Combatre les desigualtats de gènere i ser inflexibles amb qualsevol manifestació de la violència masclista. Les dones han de jugar un paper de primer ordre a la nostra societat i els plantejaments feministes han d'inspirar el conjunt de les polítiques públiques.
  • Protegir els interessos de les classes populars i l'economia innovadora i productiva des d'uns postulats republicans i partidaris de la justícia social.
  • Reforçar el model català de ciutadania, obert a gent de totes les procedències i respectuós amb els sentiments de pertinença de tothom. Cal superar els vells esquemes de nacionalisme autoritari i fortament identitari que encara arrossega l'Estat espanyol.
  • Fer una atenció especial a la defensa del marc nacional dels Països Catalans, reivindicant en tot moment el dret a l'autodeterminació dels diferents territoris que els componen.
  • Generar espais d'actuació comuna amb les diferents forces partidàries de la República Catalana. I també teixir complicitats amb l'esquerra independentista d'Euskal Herria i Galícia i amb col·lectius i moviments progressistes d'arreu de l'Estat.
  • Treballar per la República Catalana, perquè és l'única alternativa per superar el règim del 78, garantir la justícia social, la igualtat d'oportunitats, els drets i les llibertats. Perquè defensar la República Catalana és defensar la democràcia; és defensar la llibertat.