Esquerra Republicana blinda la inclusió dels casos tipificats de terrorisme a la llei d’amnistia amb més seguretat jurídica

Esquerra Republicana ha transaccionat dues esmenes amb Junts i el PSOE a la llei d’amnistia, que avui ha superat el tràmit de la Comissió de Justícia al Congrés dels Diputats, i es mostra especialment satisfeta de l’acord assolit en els casos tipificats de terrorisme, que parteix d’una proposta dels republicans.

El desllorigador ha estat un terme mig entre l’esmena inicial dels republicans, que defensava suprimir l’exclusió del terrorisme, i el redactat actual de la proposta de llei, que oferia dubtes sobre la seva seguretat jurídica. La solució pactada ha estat excloure només els casos tipificats de terrorisme que hagin causat violacions greus de drets humans, en particular les previstes als articles 2 i 3 del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals, i en el dret internacional humanitari. “És evident que aquestes violacions no s’han produït al nostre país en el marc del procés d’independència; no hi ha hagut terrorisme i, per tant, els casos dels CDR i de Tsunami queden clarament inclosos en l’àmbit d’aplicació de la llei”, ha assegurat la vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva d’Esquerra Republicana, Marta Vilaret.

“Hem trobat una fórmula robusta jurídicament i estem satisfets en aquest sentit”, ha afegit Vilaret. Igualment, els republicans mantindran viva l’esmena transaccionada amb Junts que seria la seva proposta de màxims, suprimir tota l’exclusió de terrorisme. “No tancarem cap porta fins al final per poder millorar, però celebrem la solució pactada perquè hem avançat respecte el redactat anterior”, ha insistit la republicana.

De la mateixa manera, Esquerra també manté vives les seves esmenes per suprimir el llindar de gravetat que s’estableix en l’exclusió de les tortures i tractes degradants, i per establir que la Generalitat pugui retornar les multes de la llei mordassa.

En l’altra esmena transaccionada amb Junts i el PSOE, sobre l’article 4 de la llei, que regula els efectes de la llei sobre la responsabilitat penal, els grups han millorat el redactat i han clarificat conceptes. El redactat deixa clar que la inevitable suspensió dels procediments en cas de formular qüestions prejudicials al TJUE o d'inconstitucionalitat no impedirà que s’alcin les mesures cautelars vigents tal com exigeix la mateixa llei.

D’aquesta manera, Esquerra Republicana continua millorant la seguretat jurídica i ampliant l’abast de la llei en alguns supòsits, després de l’acord ja assolit en vuit esmenes amb PSOE, Sumar, Junts, EH-Bildu i BNG en la ponència de la setmana passada.