Imatge de la primera sessió de la comissió d'investigació de Pegasus
Imatge de la primera sessió de la comissió d'investigació de Pegasus

Els grups parlamentaris reclamen sentir al Parlament les explicacions de noms com Sánchez, Rajoy i Grande-Marlaska i quina valoració fan del CatalanGate veus com les d'Edward Snowden o el comissiari de Justícia de la Comissió Europea

La comissió d'investigació al Parlament sobre el cas Pegasus ha començat a caminar aquest divendres amb la intenció d'aclarir l'impacte del CatalanGate en clau política i social i evitar-ne la repetició. Així ho ha defensat el portaveu parlamentari adjunt, Jordi Orobitg, en intervenir en la primera de les sessions que arrenquen avui.

La comissió, que presideix el cap de files dels republicans Josep Maria Jové, un dels afectats per l'espionatge de Pegasus, ha aprovat el pla de treball que guiarà la tasca dels diputats els propers mesos. Així, totes les peticions que havien registrat els grups parlamentaris d'Esquerra Republicana, Junts i la CUP han rebut el vistiplau per tirar-les endavant amb el vot favorable d'aquests tres grups. El Parlament reclama, doncs, escoltar les explicacions de responsables polítics del govern espanyol, cossos policials, magistratura i experts.

Entre la setantena de noms que han aprovat els tres grups parlamentaris, destaquen el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; els ministres Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska, Nadia Calviño i Yolanda Díaz; Enric Millo, Teresa Cunillera i Maria Eugènia Gay; Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría, Pablo Iglesias i Carmen Calvo, com a responsables polítics espanyols. També responsables del CNI com ara Félix Sans Roldan i Esperanza Casteleiro.

També s'ha aprovat convocar el comissari de Justícia de la Comissió Europea, Didier Reynders; i membres del comitè Pegasus del Parlament Europeu, entre els quals hi ha qui va ser president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ara eurodiputat, i l'eurodiputada Diana Riba.

Edward Snowden, l'analista que va filtrar dades de la NSA nord-americana; professionals vinculats a CitizenLab i responsables de les empreses NSO Group i Saito Tech també són alguns dels noms que s'han aprovat i que els diputats volen que s'expliquin a la comissió parlamentària del CatalanGate.

Esquerra Republicana, Junts i la CUP també volen fer preguntes al Parlament al fiscal general de l'estat espanyol, a responsables de la comissaria general d'informació tant dels Mossos com de la policia espanyola i la Guàrdia Civil. I als advocats dels afectats per Pegasus, Gonzalo Boye, Andreu Van den Eynde i Benet Salellas, que ja han comparegut aquest divendres per denunciar els fets i fer una crida a defensar els drets fonamentals, també el dret a defensa.

"Han explicat la incidència que ha tingut el cas Pegasus alhora de defensar dels seus clients: independentistes encausats judicialment i perjudicats ara per l'ús d'una eina fraudulenta; i han posat propostes que podríem vehicular perquè no tornin a passar aquests fets", ha resumit Orobitg.

Podeu recuperar la intervenció dels tres advocats, aquí.