La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa / Marc Puig
La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa / Marc Puig

Els republicans fan una crida a la resta de forces independentistes a “no bloquejar” i a utilitzar la seva força decisiva per “ser útils” a la ciutadania de Catalunya

L’endemà de les eleccions espanyoles del 23 de juliol, Esquerra Republicana ha posat de relleu que “l’independentisme té la clau per fer decantar la balança” i fer possible un govern progressista a l’estat espanyol que atengui les demandes de Catalunya: “Tenim la clau per construir alternatives al bloc reaccionari; l’hem d’exercir en defensa de Catalunya”, ha defensat la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta.

I és que, malgrat el retrocés que han patit els partits independentistes —Vilalta ha admès que no són els resultats que haurien desitjat i que “entomen el missatge de les urnes amb la màxima humilitat i vocació d’aprenentatge constant”—, PP i Vox no sumen, i l’independentisme, en el seu conjunt, és decisiu per construir l’alternativa a l’onada reaccionària. “Estenem la mà a la resta de demòcrates i d’independentistes per avançar, des de l’entesa i la defensa dels interessos de la ciutadania del nostre país”, ha emplaçat Vilalta. “Tenim la clau per decidir el futur a l’estat espanyol i l’hem de posar al servei de la defensa de Catalunya, no pas per bloquejar, perquè hem de ser útils a la ciutadania i al país”, ha subratllat.

Mostra d’aquesta utilitat són les condicions que els republicans ja van exigir al PSOE durant la campanya i que Vilalta ha recordat: “acabar amb el dèficit fiscal actual que patim i que és un greuge; aconseguir el traspàs de Rodalies amb les inversions que pertoquen, per tenir un servei de primera; i negociar per avançar cap a l’autodeterminació i decidir el nostre futur lliurement en un referèndum”. “Si volen els vots d’Esquerra Republicana per construir alternatives, hauran de respectar Catalunya i els interessos de la seva ciutadania”, ha deixar clar la portaveu.

Alhora, ha advertit als socialistes que no es deixin “temptar” per una repetició electoral: “Hem frenat el bloc reaccionari una vegada, però no podem córrer el risc de donar una altra oportunitat de governar a PP i Vox”.

Durant la roda de premsa, Vilalta també ha donat les gràcies a tota la gent que va fer confiança a Esquerra Republicana —”treballem incansables per fer honor a la seva confiança i la de tota la ciutadania, amb vocació de servei”, ha assegurat— i, alhora, ha analitzat la pèrdua de vots patida respecte la darrera contesa: “El risc que ha percebut la ciutadania d’una onada reaccionària ha fet que una part de la societat catalana hagi prioritzat el vot contra la dreta i l’extrema dreta espanyola, votant les opcions progressistes dins d’un marc d’obediència espanyola; però no és només això” ha dit. I és que Esquerra també assumeix el “cost de liderar i d’exercir les responsabilitats de país, amb els errors de ben segur comesos i que treballem per esmenar”. “Ens deixarem la pell, com sempre, per tornar a guanyar la confiança de totes aquelles persones que en aquestes eleccions no han optat per Esquerra Republicana”, ha clos la portaveu.