10 motius per ser ecologista i ajudar a salvar el planeta

L’emergència climàtica és un fet. I avui, 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient ho tenim més present que mai. Aquesta jornada ens fa veure la necessitat de protegir el medi ambient i de sensibilitzar sobre qüestions ambientals que no poden esperar més, com la contaminació dels mars i els oceans, l'escalfament global, el consum insostenible o els delictes contra la natura.

Una diada de reivindicació instaurada el 1975 per les Nacions Unides, coincidint amb la data de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient Humà, celebrada a Estocolm el 1972, a partir de la qual es va crear el Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient. Una jornada amb més de 40 anys d’història però amb un objectiu encara ben present i pendent: tenir cura de la Terra.

És per això que us presentem 10 motius per ser ecologista i ajudar a salvar el planeta:

  1. Per lluitar contra l’escalfament global. El canvi climàtic és un fet, i si no actuem per mitigar els seus efectes i adaptar-nos a aquells que ja no podem canviar, veurem com el nostre hàbitat natural canvia radicalment afectant-lo negativament. Es calcula que el canvi climàtic provocarà milers de desplaçaments humans com a conseqüència de la pèrdua d’espais habitables provocant morts, i desaparició de milers d’espècies d’animals i plantes. És responsabilitat de tothom, lluitar per minimitzar-ne els seus efectes i frenar l’escalfament global que provoca, entre altres, el desgel dels pols.
  2. Per estalviar, ser autosuficients i apostar per les renovables. L'energia que menys contamina és la que no gastem, per això és important apostar per productes amb alta eficiència energètica, canviar les bombetes que tenim a casa, i altres mesures que ens permetin reduir el nostre consum energètic. Si entre tots i totes apostem per les energies renovables, avançarem cap a un model més eficient, que fomenti l’autoconsum, les xarxes intel·ligents de gestió i la democratització del mercat energètic, lliure de monopolis i amb uns preus justos.
  3. Per alimentar-nos més saludablement. Cal apostar per una alimentació de qualitat amb aliments i productes ecològics, de proximitat i de temporada; són molt menys contaminants. És conservant l’entorn rural, amb una explotació sostenible, com podrem garantir el present del territori i el futur del planeta.
  4. Per reduir la contaminació. En algunes regions dels Països Catalans els nivells de contaminació sobrepassen els percentatges que recomana la OMS. Disminuir aquests nivells implica, entre d’altres accions, reduir, sempre que sigui possible, l’ús dels vehicles privats i més contaminants, i fomentar l’ús de la bicicleta i d’altres mitjans de transport no contaminants i públics. A més, d’aquesta manera, també podrem garantir una xarxa integral de serveis que ens permeti fer a peu la majoria dels desplaçaments quotidians.
  5. Per tenir uns mars i oceans vius. Moltes espècies marines es veuen amenaçades per la sobreexplotació i per la contaminació dels seus hàbitats. De fet, alguns peixos com la tonyina o el bacallà han disminuït fins al 90% en els darrers 50 anys.
  6. Per lluitar contra les desigualtats. Les conseqüències del canvi climàtic tenen un clar component de classe social, ja que són els territoris i les persones amb menys recursos, els que tindran més dificultats per adaptar-s’hi. És inadmissible que els països menys responsables de la degradació climàtica es vegin obligats a suportar la càrrega injusta de les conseqüències més perjudicials.
  7. Per millorar la salut. Tot contacte regular amb espais naturals és beneficiós per la salut física i mental. Garantir la preservació i qualitat d’aquests espais ens ajuda a millorar la nostra salut. I no sols als espais rurals, també als urbans. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala la importància dels espais verds urbans per al benestar físic i emocional de la ciutadania, i recomana que les zones urbanes tinguin entre 10 i 15 metres quadrats per habitant.
  8. Per viure amb més qualitat de vida. Promoure un consum responsable, que prioritzi els productes de proximitat, sostenibles i que minimitzin la producció de residus. Comprem allò que realment necessitem, fem la compra setmanal amb el nostre carro o les nostres pròpies bosses i envasos de vidre reutilitzables per minimitzar la producció de residus. De fet, pel que fa al reciclatge no arribem a l’objectiu marcat per la Unió Europea de recollir selectivament el 50% dels residus aquest 2020. En els millors dels casos ens situem al voltant el 40%.
  9. Per prendre consciència que cada acció individual té una conseqüència global. Ser conscients d’aquesta realitat, ens aproxima a ser protagonistes del canvi global que la societat necessita. Els recursos naturals del planeta són finits i està a les nostres mans fer possible una societat més justa i sostenible.
  10. Per aconseguir una República verda. Comprometre’s amb l’ecologisme implica formar part d’un moviment polític i social que treballa pel benestar col·lectiu del territori, del planeta i la seva protecció. Ser ecologista ens apropa a deixar una República catalana verda, neta i sostenible i un planeta millor per a les futures generacions.