Josep Maria Jové, durant la sessió de control del Parlament al Govern / Marc Puig
Josep Maria Jové, durant la sessió de control del Parlament al Govern / Marc Puig

El president Aragonès anuncia que la taula per garantir el dret a l’habitatge començarà a treballar el 18 de juny

“Fa vergonya, molta, que es faci prevaldre la rigidesa legal per davant de la vida”. Així s’ha referit el president del grup d’Esquerra Republicana al Parlament, Josep Maria Jové, al recurs del govern espanyol contra la llei catalana que regula el preu dels lloguers. “Des d’una comoditat cruel, apel·len a una inconstitucionalitat futura, però sense fer res en el present; és el règim protegint els de sempre”, ha denunciat.

I és que Esquerra Republicana fa dies que denuncia que el govern espanyol “ni fa, ni deixa fer”, en paraules de la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta. En lloc d’impulsar una llei de lloguers similar a la catalana, que “funciona, i molt bé”, interposa un recurs al Constitucional per tombar-la. “Potser és que els interessa més garantir els beneficis del lliure mercat que els drets de la ciutadania”, ha evidenciat Jové.

El president dels republicans al Parlament també ha constatat que “davant les situacions injustes, abusives i inexcusables, només ens queda un camí: superar-les, com sigui, perquè les competències no poden ser una emboscada als drets, i l’habitatge és un dret i l’hem de protegir”.

Ningú es pot escudar en interpretacions restrictives de la Constitució, sinó que hem d’actuar d’acord amb les necessitats del país i les nostres conviccions
Pere Aragonès President de la Generalitat
 El president Pere Aragonès, durant la sessió de control / Marc Puig
El president Pere Aragonès, durant la sessió de control / Marc Puig

“Que els que no van voler aprovar una eina de mínims ara la recorrin, mentre segueixen rentant-se’n les mans, ens referma en la necessitat i la urgència de protegir aquests mínims com sigui”, ha insistit. I ha conclòs: “Ens cal actuar amb determinació en tots els àmbits per tal d’acabar amb els abusos que vulneren el dret a un habitatge digne. A una vida digna.”


La taula de treball per garantir el dret a l’habitatge es posa en marxa

En resposta a Jové, el president del Govern, Pere Aragonès, ha defensat “abandonar les posicions estèrils del bloqueig, com és el recurs de l’Estat, i apostar per les solucions”, sobretot tenint en compte que, quan finalitzi l’actual moratòria dels desnonaments, el 9 d’agost, l’emergència habitacional s’agreujarà encara més.

“Ningú es pot escudar en interpretacions restrictives de la Constitució, sinó que hem d’actuar d’acord amb les necessitats del país i d’acord amb les nostres conviccions”, ha asseverat el president, que ha aprofitat per anunciar que la taula de treball per garantir el dret a l’habitatge iniciarà els seus treballs aquest mateix divendres, 18 de juny.

I en aquesta taula, “la voluntat no és només centrar-nos en els desnonaments, sinó mirar tota la cadena prèvia, incidint també en la mediació, la regulació, les polítiques estructurals i la coordinació amb els serveis socials”, ha explicat el president, que també considera “imprescindible” interpel·lar el poder judicial per elaborar un nou protocol de seguiment d’aquests casos.