Marta Vilalta durant la roda de premsa d'aquest dilluns / Marc Puig
Marta Vilalta durant la roda de premsa d'aquest dilluns / Marc Puig

La portaveu Marta Vilalta denuncia que el “comandament únic per part de l’Estat” no és la manera per gestionar el desconfinament, que es donen les condicions per un canvi de vot, però anuncia que se seguirà negociant "per responsabilitat"

"Catalunya no pot ni vol ser una gestoria, tenim les competències i la capacitat de dirigir el desconfinament des de les institucions del nostre país i creiem que així hauria de ser”, així de contundent s’ha mostrat la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, anunciant que els republicans es mantenen en el 'no' a l’estat d'alarma. De fet, després de mantenir contactes els darrers dies amb el PSOE i el govern espanyol, "no es donen les condicions per fer un canvi i tornar a l’abstenció”, segons ha concretat Vilalta, un cop acabada la reunió de la permanent del partit.

La portaveu republicana ha assegurat que cal mantenir el confinament i la prudència, però “no així. No creiem en un comandament únic per part de l'Estat, no creiem que aquesta sigui la millor manera de fer-ho. Les decisions les ha de poder prendre el Govern de Catalunya”, ha afegit. En aquest sentit, Vilalta ha afirmat que “és més eficient” gestionar el desconfinament des de la proximitat i l’expertesa del Departament de Salut i la Generalitat, "i és el que fan la majoria de països europeus”.

No creiem en un comandament únic per part de l’Estat. Les decisions les ha de poder prendre el Govern de Catalunya
Marta Vilalta Secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana
 Marta Vilalta durant la roda de premsa en 'streaming' / Marc Puig
Marta Vilalta durant la roda de premsa en 'streaming' / Marc Puig

Per altra banda, Vilalta ha explicat que, “per responsabilitat”, seguiran negociant: “Sempre hem dit que parlarem amb qui calgui per prendre les millors decisions per la ciutadania”. La portaveu ha recordat que Esquerra Republicana també exigeix un compromís del govern espanyol per fer possible el permís retribuït pels pares que han de tenir cura dels seus fills durant el confinament i evitar la precarització de les dones; així com permetre que els ajuntaments puguin gastar els superàvits acumulats per finalitats socials per fer front a aquesta crisi.

Reprendre la mesa de negociació

Per últim, Vilalta ha demanat "un compromís ferm per reprendre la mesa de negociació entre Catalunya i Espanya. La repressió segueix més vigent que mai. Resoldre el conflicte polític i avançar cap a un país lliure no és un debat deslligat de superar la crisi del coronavirus”, ha conclòs.