Diputades, senadores i candidates municipals d'Esquerra Republicana durant la convenció de dones feta el passat mes de març
Diputades, senadores i candidates municipals d'Esquerra Republicana durant la convenció de dones feta el passat mes de març

Els resultats històrics a les eleccions municipals es tradueixen en més dones, joves i catalans d’orígens diversos que mai als ajuntaments

Les eleccions municipals del passat 26 de maig van fer d’Esquerra Republicana la força més votada i el partit que més creix arreu del país amb més de 800.000 vots i més de 3.000 regidors. Els republicans no només han augmentat en suports i representació institucional, sinó també en fer del partit un mirall de la societat catalana, en fer d’Esquerra Republicana un partit transversal i plural, i així s’ha manifestat en els resultats d’aquestes eleccions.

De fet, perseguint un dels objectius que el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, sempre defensa i lloa: “ser el pal de paller i reunir forces diverses per representar la societat”; el partit republicà ha obtingut més regidores que mai, una seixantena de representants del Jovent Republicà, una trentena d’electes catalans de diferents orígens i una gran quantitat de candidats LGTBI.

La igualtat efectiva també a les institucions

Amb l’aposta estratègica del Pla d’Igualtat del partit, aprovat per unanimitat el desembre de 2016, i amb les llistes cremallera Esquerra Republicana ha obtingut més regidores que mai en unes eleccions municipals. Així, de les gairebé 850 regidores que es van elegir el 2015, enguany s’ha passat a 1.384 de 3.107, és a dir, un 44,57% del total, més de 8 punts més respecte el 2015, quan el nombre de regidores suposava un 36% del total. Un augment molt considerable i que, tal i com comenta la vicesecretària de Dones d’Esquerra Republicana, Mireia Mata, “tenim més dones electes que mai. Hem avançat molt, ens hem situat com a partit de referència també en feminisme institucional, encara ens queda feina a fer i no pararem d’avançar fins a assolir la igualtat efectiva”.

Hem avançat molt, ens hem situat com a partit de referència també en feminisme institucional, encara ens queda feina a fer i no pararem d’avançar fins a assolir la igualtat efectiva
Mireia Mata Vicesecretària de Dones d’Esquerra Republicana
 Evolució de les regidores republicanes respecte el total de regidors del partit
Evolució de les regidores republicanes respecte el total de regidors del partit

Si el 2015 hi van haver 165 candidatures d’Esquerra Republicana encapçalades per dones, enguany la xifra ha augmentat fins a les 229, de les 807. Tot i que encara falten uns dies perquè es constitueixin els ajuntaments i els nous governs municipals, Esquerra Republicana tindrà almenys 51 alcaldesses, ja que van obtenir majoria absoluta el passat 26 de maig. També s’espera que més d’una trentena ho puguin ser fruit de pactes, com ara Camí Mendoza a Cambrils, que molt previsiblement revalidarà el càrrec.

Per a Mireia Mata aquesta aposta per la igualtat no es queda només en un increment numèric sinó que també es tracta de “feminitzar la política, de fer feminisme municipalista i enllaçar amb el llegat de la Nativitat Yarza, la primera dona alcaldessa dels Països Catalans, d’Esquerra Republicana”, explica.

El Jovent Republicà als ajuntaments

La representació institucional del jovent també ha augmentat força respecte les eleccions municipals del 2015. Si fa quatre anys van sortir escollits 28 regidors de les joventuts d’Esquerra Republicana, el passat 26 de maig en van ser més de 60, dels quals 45 són militants del Jovent Republicà. El portaveu de l’organització juvenil, Pau Morales, creu que aquest creixement suposa “un salt quantitatiu però també qualitatiu de la presència de l’independentisme juvenil a les institucions, senyal clar del protagonisme creixent del jovent en el procés d’acumulació de forces per guanyar la República”, recalca.

 Els candidats i candidates del Jovent Republicà a les passades eleccions municipals del 26 de maig
Els candidats i candidates del Jovent Republicà a les passades eleccions municipals del 26 de maig

El Jovent Republicà tindrà regidors en 13 capitals de comarca: a Barcelona (per primer cop en 10 anys), Mataró, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa o Sabadell, entre d’altres, i en ciutats com L’Hospitalet de Llobregat, Blanes o Sant Cugat del Vallès. A més, previsiblement, el 15 de juny el Jovent Republicà tindrà dos alcaldes: Oriol Ribalta a Sallent i Omar Noumri a Castelló de Farfanya.

Així, aquesta presència institucional, conviu 100% amb “la mobilització i l’activisme de carrer i la participació en els moviments socials”, afirma Morales. El portaveu del Jovent Republicà també considera que aquest augment “ha de permetre desplegar una acció política transformadora, republicana, que canvïi l’orientació de les polítiques públiques a favor de la necessitat dels i les joves, i que ens permeti a partir de l’hegemonia política, social i cultural, avançar cap a la República catalana”, afegeix.

El creixement del Jovent Republicà és un salt quantitatiu però també qualitatiu de la presència de l’independentisme juvenil a les institucions, senyal clar del protagonisme creixent del jovent en el procés d’acumulació de forces per guanyar la República
Pau Morales Portaveu del Jovent Republicà

Amb tot, les joventuts del partit van presentar 1.200 joves a les llistes i han aconseguit representació a 17 de les 41 comarques catalanes, així com una regidora mallorquina a la ciutat de Manacor, aconseguint representació a més territoris dels Països Catalans.

Un partit obert i divers

Una altra dada a considerar d’aquestes eleccions municipals és el nombre de candidats republicans que no són militants d’Esquerra Republicana. Dels 11.700 candidats municipals arreu de Catalunya, un 30,5%, 3.565 són militans. És a dir, que gairebé dues terceres parts dels candidats republicans no formen part de la militància activa del partit. Un aspecte que respon a la filosofia que el partit liderat per Oriol Junqueras i Marta Rovira fa anys que fomenten, llistes obertes i transversals. "A Esquerra Republicana hi ha gent molt diversa, amb independents, perquè ens hem d’assemblar a la societat que volem representar", sentenciava Junqueras al 2016. Un fet que s’ha anat consolidant en els darrers anys.

Tant és així que el 26 de maig 33 ciutadans catalans d'origen estranger van ser escollits regidors per Esquerra Republicana. Aquesta xifra, segons el secretari de ciutadania i migració d’Esquerra Republicana, Oriol Amorós, “és fruit d’un treball conjunt del partit, tant a nivell territorial com sectorial, amb l’objectiu de fer el partit més representatiu de la societat, obert a tots els sectors”.

 Alguns dels candidats i candidates d'origen divers d'Esquerra Republicana a les eleccions municipals
Alguns dels candidats i candidates d'origen divers d'Esquerra Republicana a les eleccions municipals

De fet, el 26 de maig hi van haver 262 candidats d’origen divers a les llistes d’Esquerra Republicana, 118 dels quals en les primeres 10 posicions de la candidatura. “Esquerra Republicana es compromet amb els drets polítics de totes les persones, defensant el dret a vot i el dret a ser votat. I això es demostra amb fets”, explica Amorós.

Cal destacar casos com el de l’Omar Noumri a Castelló de Farfanya, que a més de ser un dels alcaldes més joves, serà el primer alcalde de Catalunya d’origen marroquí. Fins a nou capitals de comarca comptaran amb regidors republicans d’origen divers, com ara Sabadell, Tarragona, Mataró, Manresa, Olot, El Vendrell o Tremp, entre d’altres.

Sobre aquesta qüestió, el secretari de ciutadania i migració afirma que “la majoria dels regidors són persones que ja fa anys que viuen a Catalunya o que són fills i filles d’immigrants. Tenen una doble competència lingüística i cultural que els permet entendre a tothom i entendre tots els col·lectius que hi ha a Catalunya, per minoritaris que siguin. Expliquen Catalunya al món”, conclou Amorós. La mostra en són l’allau d’entrevistes que han tingut aquests últims dies l’Omar Noumri o fa unes setmanes la diputada al Congrés d’origen brasiler, Maria Dantas.

La majoria dels regidors són persones que ja fa anys que viuen a Catalunya o que són fills i filles d’immigrants. Tenen una doble competència lingüística i cultural que els permet entendre a tothom i entendre tots els col·lectius que hi ha a Catalunya
Oriol Amorós Secretari de ciutadania i migració d’Esquerra Republicana

Per altra banda, una qüestió que Esquerra Republicana té molt present és l’espai primordial, també a les candidatures municipals, de les persones LGTBI. En un context on els avenços assolits els darrers anys pel moviment LGTBI es veuen qüestionats per l’auge d’una extrema dreta, el partit republicà és punta de llança en la lluita contra les desigualtats i les discriminacions. Així, de les passades eleccions, destaca el cas del cap de llista a Manresa, Marc Aloy, guanyador de les eleccions a la capital del Bages.

A més, segons explica el responsable de la Coordinadora LGTBI d’Esquerra Republicana, Xavi Florensa, també “cal posar en valor l’augment de persones transexuals en les llistes” d’Esquerra. Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Sant Quirze del Vallès, Bigues i Riells o Móra d’Ebre van comptar amb persones trans a les llistes. Una diversitat electoral republicana que, tal i com pregona Oriol Junqueras, és fer d’Esquerra Republicana un mirall de la ciutadania de Catalunya, un mirall de la societat que representa.