El Castor: connivència de l'Estat, irregularitats i risc sísmic

Esquerra Republicana denuncia negligència i mala praxi en el projecte gasístic com a conclusions de la comissió d'investigació al Parlament

Els terratrèmols que van castigar les Terres de l'Ebre el 2013 tenen origen en la injecció de gas al magatzem Castor i són conseqüència de la connivència de l'Estat a l'empresa concessionària, el grup ACS de Florentino Pérez, que va fer cas omís dels advertiments de risc sísmic i va maniobrar per minimitzar les avaluacions ambientals.

Així ho conclouen els diputats d'Esquerra Republicana Irene Fornós i Lluís Salvadó, que aquesta setmana han presentat una bateria de conclusions després que el Parlament de Catalunya hagi posat fi a la comissió d'investigació que ho ha analitzat durant pràcticament un any, amb experts i afectats.

A continuació podeu trobar els principals punts de les conclusions:

 • Els responsables de les polítiques energètiques i d'infraestructures dels governs espanyols del PP i el PSOE, entre els anys 2000 i 2014, van col·laborar necessàriament amb decisions irregulars i arbitràries, sense rigor tècnic ni econòmic i sempre contra l'interès general.
 • El cost de l'obra va incrementar-se de forma exponencial sense cap mena de control ni fiscalització per part de l'administració, i després d'una "autoadjudicació" al grup ACS per part d'una empresa concessionària sense capacitació tècnica ni responsabilitat social ni ambiental.
 • La concessionària i el grup promotor no van assumir riscos ni aportacions econòmiques, i el deute i les pèrdues recauran durant anys a la factura del gas dels usuaris d'un sistema gasista deficitari, car i amb infraestructures d'elevat cost i infrautilitzades.
 • Requerim que es deixi sense efecte la correcció d'errades que va modificar amb nocturnitat les capitanies i els districtes marítims, cosa que a la pràctica va suposar un canvi de competències i una limitació de la participació de la Generalitat de Catalunya.
 • Denunciem el Decret Llei que va fer efectiva la indemnització injustificada i amb urgència als promotors, i tot el cúmul de despropòsits que se'n van derivar: sense informes previs per detectar si es tractava d'un cas de negligència o frau, sense contrastar el valor fixat, sense complir-se les condicions necessàries per a la renúncia a la concessió i fent efectiu el pagament sense informes objectius, i desatenent una sentència del Tribunal Suprem en aquest sentit.
 • Per això, exigim que es recuperin les indemnitzacions i els costos indegudament pagats als promotors del magatzem gasístic.
 • Reclamem que s'executi el desmantellament del Castor, que n'assumeixi el cost la concessionària i que es faci amb transparència i amb garanties ambientals i de seguretat per a la ciutadania.
 • Reprovem que els ministres i directors generals de l'Estat al càrrec durant el desenvolupament del projecte no compareguessin a la comissió d'investigació.
 • Reconeixem i agraïm la tasca en defensa dels interessos públics de l'ajuntament d'Alcanar, la plataforma ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia i dels promotors de la querella ciutadana, així com la feina del Síndic de Greuges.
 • Advertim que el jutjat de Vinaròs, que lidera el procediment penal, no ha estat dotat dels recursos humans i tècnics necessaris per investigar 18 persones per presumpta prevaricació i altres delictes ambientals, malgrat que s’ha reclamat de forma continuada.
 • Proposem que el Govern de la Generalitat, el Parlament, el Síndic de Greuges i les administracions locals afectades fixin un mecanisme de seguiment de les conclusions que s’aprovin.

A partir d'ara, els grups parlamentaris que han participat a la comissió d’investigació proposaran un document que se sotmetrà a votació del ple, i es comunicarà al Govern. El text final podrà servir també per ampliar les investigacions judicials en curs.

Us adjuntem un document amb totes conclusions dels republicans!