Trencar tabús, fixar per llei que 'només sí és sí' i la doble invisibilització a la dona represaliada: lluites d'Esquerra Republicana en clau feminista

El Parlament avala les mesures de les diputades republicanes per blindar els drets de les dones

Dones, mirada feminista, i avançar. El Parlament ha debatut aquesta setmana mesures concretes per a blindar els drets de les dones i Esquerra Republicana hi ha presentat una bateria de propostes de resolució en tres eixos concrets:

  • Contra els tabús i per trencar estereotips
  • Per legislar sobre el consentiment sexual
  • Sobre la doble victimització de les dones represaliades

D'entrada, Esquerra ha aconseguit l'aval del Parlament per promoure que s'eliminin tabús sobre la menstruació, la menopausa, la masturbació, els anticonceptius, els problemes de lubricació i sol pèlvic i la depressió postpart, entre d'altres. I alerten que aquests tabús provoquen diàriament "incomprensió social per la desinformació existent i els silencis". En aquest mateix sentit, la cambra catalana també demana eliminar estereotips que es mantenen vigents per a les dones com ara la cosificació, qüestionar-ne lideratges o associar-les professionalment a les cures. El Parlament s'ha compromès a combatre-ho en l'acció parlamentària i demana al Govern que actuï en la mateixa línia.

A més, els republicans han portat al debat una proposta de resolució sobre el consentiment: i la cambra ha aprovat demanar a l'Estat que ampliï la definició de violació i s'adapti la legislació per garantir els drets de les dones en llibertat sexual, de manera que "tot sexe no consentit sigui considerat agressió". El Parlament ha declarat en aquest sentit que el consentiment ha de ser explícit i que per tant la inacció, el silenci o la passivitat no són consentiment. Que només sí és sí.

En un debat liderat per les diputades Anna Caula, Adriana Delgado, Jenn Díaz, Rut Ribas i Raquel Sans, Esquerra Republicana també ha aconseguit el suport de la cambra en la denúncia de la doble victimització que pateixen les dones represaliades. Històricament, a la repressió contra les dones s'hi ha afegit discriminació, misogínia i abusos com el sexual, que han quedat ocults; i en són exemple les violacions, el robatori de nadons i l'oblit a les dones deportades a camps de concentració.

Ara, el Parlament ha denunciat encara una doble victimització, per exemple, "a través de vexacions per part d'alguns agents dels cossos de seguretat, com els que han denunciat algunes de les detingudes" arran de les protestes contra la sentència de l'1-O. De fet, Esquerra Republicana ha reivindicat amb aquest text la lluita feminista dins i fora de la presó de la presidenta Carme Forcadell i de la consellera Dolors Bassa, i ha alertat en aquest sentit que la vida de les dones a la presó s'agreuja perquè les presons no estan pensades per ni per a dones.

  Trencar tabús, fixar per llei que 'només sí és sí' i la doble invisibilització a la dona represaliada: lluites d'Esquerra Republicana en clau feminista

Més enllà de les tres propostes pròpies, Esquerra Republicana també n'ha presentat conjuntament amb JxCat, sectorialitzades. I els republicans han posat l’accent en les dones com a subjecte diferenciat en l’àmbit de la salut. Donant llum verda a aquesta proposta, el Parlament ha exigit incorporar la perspectiva de gènere en totes les polítiques de salut i això implica, per exemple, incentivar la mirada feminista en la recerca i realitzar actuacions per afrontar les malalties que afecten específicament les dones, històricament invisibilitzades. També, garantir l’equitat en l’accés a l’avortament i a mètodes anticonceptius i formar els professionals sanitaris per capacitar-los en l’atenció de violències masclistes i violències específiques, com la mutilació genital femenina.

També té un marcat caràcter republicà la proposta de resolució per promoure la presència i el lideratge de dones en espais tradicionalment masculinitzats, com l’esport, el món rural i marítim, les professions científiques i tècniques, el món empresarial i l’industrial. El Parlament ha instat el Govern a promoure la participació del consell assessor de dones del món rural i marítim en la presa de decisions estratègiques del sector. També ha demanat impulsar programes per fomentar les vocacions científiques i tècniques entre les nenes i noies i per esperonar-les a assumir lideratges en el sector TIC. En l’àmbit empresarial, ha instat a oferir la formació i l’assessorament adequats a les necessitats de les dones emprenedores.

Altres àmbits en què els republicans aposten per potenciar la mirada feminista són l’habitatge, el transport i l’espai públics. Pel que fa a l’habitatge públic, el Parlament ha instat el Govern a establir una reserva mínima d’habitatges amb protecció oficial per a dones víctimes de violències masclistes. I en l’àmbit del transport públic, s’ha demanat realitzar una enquesta adreçada a usuàries per conèixer la problemàtica de l’assetjament en aquest espai i elaborar un pla de mesures per combatre’l, especialment als polígons industrials i en franges horàries nocturnes. Finalment, sobre l’espai públic i l’urbanisme, el Parlament s’ha compromès a garantir que tots els espais d’ús públic s’estableixin amb perspectiva de gènere i ha exigit que es tingui en compte l’experiència de les dones a l’hora de fer planificacions urbanístiques. La seva participació és fonamental.