Esquerra Republicana, en contra de la proposta de reforma d'AENA anunciada per a l’aeroport del Prat

Esquerra Republicana es mostra en contra de la reforma que recull el Document d’Ordenació i Regulació Aeroportuària (DORA), que preveu ampliar el camp de vol de l’aeroport cap a la zona est, afectant l’espai natural de la Ricarda, a El Prat de Llobregat. Esquerra Republicana es referma en la necessitat de millorar una infraestructura d'aquestes característiques amb inversions, però en cap cas a costa de malmetre un espai natural ni de trinxar el territori.


Per a Esquerra Republicana és impossible donar suport a aquesta proposta ja que incompleix les dues premisses del principi d’acord sobre la inversió al Prat. Per una banda, que s'hagi acordat una inversió de l'Estat a el Prat no implica en cap cas haver tancat cap proposta concreta d'ampliació; i per l'altra, la inversió que s'hi faci ha de garantir el respecte ambiental i el compliment estricte de les normatives ambientals europees sobre la protecció dels espais naturals i la biodiversitat.

És més: el DORA que s'ha publicat avui no té capacitat per establir com s'han de dur a terme aquestes inversions sinó que aquesta decisió dependrà del pla director, que no s'ha definit i que haurà de passar filtres com el de la Comissió Europea.

Per tot plegat, Esquerra Republicana no avalarà una reforma de l'aeroport que impliqui destruir un espai natural. Ni és necessari ni és negociable. El compromís d'Esquerra amb la transformació verda és ferm i irrenunciable, tal com també recullen els pactes per garantir l'estabilitat del Govern.

Precisament per això Esquerra Republicana ha defensat des del primer moment una solució de consens en el marc d'una taula tècnica, garantint un model aeroportuari de gestió catalana interconnectat amb els altres aeroports del país i garantir sempre tant el consens territorial com la preservació de la biodiversitat, el compliment de les directives europees i l’Agenda 2030. Els republicans recorden que aquest marc de treball és de consens i aprovat pel Parlament amb el vot favorable de partits que sostenen tant el Govern de la Generalitat, com dels que formen part del govern espanyol.

En aquest sentit, Esquerra Republicana exigeix al govern espanyol una rectificació urgent, i a En Comú Podem i a Podemos que, si veritablement també defensen la protecció dels espais naturals i la biodiversitat, facin valer el seu pes al Consejo de Ministros que és qui ha d'aprovar la proposta. Dilatar aquesta decisió portes en fora és irresponsable.