Marta Vilalta, al Parlament / Marc Puig
Marta Vilalta, al Parlament / Marc Puig

Una moció dels republicans reforça l'estratègia antirepressiva i de negociació, i torna a posar el focus en una llei d'Amnistia

El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció d'Esquerra Republicana a favor de desjudicialitzar, de la negociació per resoldre el conflicte polític i d'una estratègia antirepressiva unitària. El text reforça l'estratègia antirepressiva i de negociació amb garanties que defensen els republicans i ha de servir per tornar a posar el focus parlamentari en una llei d'Amnistia per enviar al Congrés des del Parlament.


En concret, la majoria àmplia del sobiranisme al Parlament ha reafirmat la necessitat d'aturar la via judicial, superar la persecució ideològica i posar fi a la repressió contra l'independentisme, garantint seguretat jurídica i l'exercici dels drets fonamentals.

El text que ha defensat la portaveu republicana Marta Vilalta també fixa que la via per fer-ho és la negociació. Una setmana abans que es torni a reunir la Taula de Negociació, el Parlament ha avalat, doncs, instar el Govern de la Generalitat a reclamar a l'executiu espanyol que contribueixi en aquesta desjudicialització. Aquest punt s'ha aprovat amb el suport d'Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i els comuns, i l'abstenció del PSC.

Els diputats independentistes també ha fet constar que la resolució de conflicte entre Catalunya i l'Estat passa de forma imprescindible pel reconeixement dels drets d'autodeterminació i amnistia. En aquest sentit, el Parlament també ha validat que el diàleg, la negociació i la cerca d'acord en un marc dotat de garanties i entre iguals ha de servir per trobar mecanismes que garanteixin canalitzar els grans consensos existents en la societat catalana a favor de la fi de la repressió, la república i d'una resolució democràtica del conflicte polític a través del dret d'autodeterminació. Aquest darrer punt ha rebut el suport dels partits del Govern i dels comuns.

Una estratègia antirepressiva que els republicans volen unitària. I per això, el grup parlamentari d'Esquerra ha reforçat el consens amb la resta de grups independentistes per recuperar que el Parlament impulsi una llei d'Amnistia. Tal com recull el punt 7 del text, aquesta llei, que s'enviaria al Congrés dels Diputats, ha de permetre la desjudicialització del conflicte i posar fi a la repressió que pateix el conjunt del moviment. A més, la moció recorda que les condicions que els republicans reclamen són mesures que el Consell d'Europa també demana, tal com plasma en un text que la institució europea va aprovar l'any passat.

Etiquetes