Esquerra Republicana presenta unes esmenes a la reforma del Codi Penal per evitar que s’usi la malversació amb finalitat política i arbitrària contra l’independentisme

El text dels republicans retorna al model previ a la reforma executada pel Partit Popular el 2015 per perseguir l’independentisme

Esquerra Republicana ha presentat aquest divendres esmenes al text de reforma del Codi Penal per reformar també el delicte de malversació amb l’objectiu d’avançar en la desjudicialització de la vida social i política i limitar les potencials arbitrarietats de l’Estat per perseguir i reprimir el moviment independentista.

El Grup Republicà al Congrés ha registrat unes esmenes quirúrgiques per redefinir, aclarir i evitar interpretacions esbiaixades del Codi Penal. Els republicans pretenen, així, evitar que l’Estat torni a utilitzar el delicte de malversació de forma arbitrària per perseguir el moviment independentista, i a la vegada, evitar, també, que la reforma pugui ser utilitzada per rebaixar penes en casos de corrupció. Concretament, Esquerra Republicana proposa que en el delicte de malversació, que afecta autoritats i funcionaris públics, es deixi de parlar de conductes poc definides i subjectives com l’apropiació indeguda i l’administració deslleial, que són pròpies de l’àmbit privat. Es tornaria, així, al model previ a la reforma executada pel Partit Popular del 2015 per perseguir el moviment independentista. Evitant, en tot moment, que aquest canvi suposi un avantatge als condemnats o futurs condemnats per corrupció.

De fet, amb la proposta republicana, les penes que afecten els delictes propis de corrupció política i enriquiment personal es mantenen, com no podria ser d’una altra manera, sense possibilitat de rebaixar-ne la penalització. La tolerància zero amb la corrupció és irrenunciable per Esquerra Republicana. 91 anys d’història sense cap cas de corrupció avalen el partit en aquest sentit.

Per altra banda, aquest divendres els republicans també han presentat esmenes referents al delicte de desordres públics del Codi Penal. En aquest sentit, Esquerra Republicana presenta la seva proposta, que rebaixa la pena mínima del tipus agreujat a un any; inclou la supressió de l’article 557 ter relatiu a les ocupacions pacífiques i, per últim, modifica i millora el tipus bàsic de desordres públics. L’objectiu d’aquestes esmenes és proposar millores perquè la legislació sigui més garantista, democràtica i dificultar que es pugui criminalitzar el dret a reunió i manifestació.

Els republicans esperen en els propers dies transaccionar les esmenes en el tràmit de la ponència per tal de poder assolir un acord per l’aprovació d’un text que permeti un avenç significatiu en tots els àmbits.

Amb tot, Esquerra Republicana té per objectiu la resolució política del conflicte amb l’estat espanyol, en base dues premisses clau: l’amnistia i exercir el dret a vot en referèndum. En clau antirepressiva, doncs, qualsevol passa que acosti a la desjudicialització i allunyi la capacitat repressiva de l’Estat és bona notícia per a qualsevol moviment de protesta o dissidència política i, per tant, també per a l’independentisme. I en aquest context, és vital tant la derogació del delicte de sedició, com la reforma de la malversació, així com la reducció de penes per desordres públics agreujats, i així ho treballen els republicans.