Els equips negociadors d’Esquerra Republicana i la CUP-UNCPG ultimen un preacord per a la investidura i fixen els eixos socials i nacionals per a la propera legislatura

Les comissions negociadores d’Esquerra Republicana i la CUP-UNCPG estan tancant un preacord les darreres hores per tal de garantir la investidura de Pere Aragonès i donar el tret de sortida a la legislatura després de les eleccions del 14F. Les dues comissions de les formacions independentistes i d'esquerres han esbossat un preacord que fixa les prioritats de la legislatura en clau social i nacional i que garantirien l’inici de la legislatura i la seva estabilitat. Aquest preacord es portarà a validació als respectius òrgans interns.

En aquest sentit, defensar el dret a l'habitatge és un dels principals aspectes que reivindiquen des d’Esquerra Republicana i la CUP-UNCPG, no només per donar resposta a l'emergència habitacional de forma immediata sinó també per poder generar un canvi de model a mitjà termini. Així, les dues formacions veuen necessari impulsar una agenda legislativa catalana en matèria d'habitatge i, alhora, actualitzar els protocols per evitar desnonaments a persones en risc de vulnerabilitat.

Les polítiques en matèria de salut també prendran una rellevància evident en una legislatura que estarà marcada encara per la pandèmia de la Covid-19 i la crisi que se'n deriva. Per això, Esquerra Republicana i la CUP-UNCPG consideren que s'ha de reforçar l'atenció primària per situar-la al centre del sistema sanitari públic i, per fer-ho, es marquen com a objectiu assolir el 25% del pressupost de Salut a aquest aspecte.

Introduir canvis en la gestió de l'ordre públic és un altre dels preacords a què han arribat republicans i cupaires les darreres hores. Les dues organitzacions independentistes consideren imprescindible un canvi en les actuacions policials en l'ordre públic de manera que, mentre no es publiquin els protocols, se suspengui l'ús dels projectils de foam per part dels cossos policials a Catalunya. En la mateixa línia, acorden poder implementar una comissió parlamentària d’estudi sobre el model d’ordre públic a Catalunya.

Les negociacions entre Esquerra Republicana i la CUP-UNCPG també han avançat en clau nacional. En aquest sentit, les dues formacions es comprometen a preparar les condicions necessàries al llarg de la legislatura per realitzar un nou embat democràtic, preferentment en forma de referèndum, mentre es manté l’aposta d'ERC per un procés de negociació, per resoldre democràticament el conflicte de Catalunya amb l’estat espanyol.