Esquerra Republicana condemna que el TC anul·li el vot telemàtic de Puig i alerta que intenta torpedinar una Mesa del Parlament antirepressiva

Esquerra Republicana condemna la decisió del Tribunal Constitucional d’anul·lar el vot telemàtic transitori, habilitat per la Mesa del Parlament per garantir els drets polítics de Lluís Puig.

La decisió de l’alt tribunal arriba a cinc dies de la constitució del nou Parlament, més d’un any després que el PSC interposés un recurs contra el sistema de vot telemàtic transitori. Els republicans ja van lamentar tant aquest recurs com la resta d’intents del PSC a la Mesa -al costat de la veu contrària de Cs, PP i Vox- per frenar qualsevol via democràtica per garantir drets a representants polítics represaliats durant l’anterior legislatura i, en conseqüència, silenciar la ciutadania a qui representen.

Els republicans alerten que el moviment del Constitucional d’aquest dimecres intenta, doncs, torpedinar les majories al nou Parlament i per tant dificultar, per exemple, que surti escollida una Mesa antirepressiva que pogués ser garant de drets per a tots els diputats i diputades afectats encara per la repressió a l’inici d’aquesta legislatura. Esquerra lamenta que la decisió del PSC de presentar recurs al vot telemàtic transitori obri la porta a més vies coarcitives al Parlament i reitera que la judicialització mai és la via per fer política.

A banda de Puig, també és a l’exili el diputat i expresident Carles Puigdemont i el diputat republicà Ruben Wagensberg, que és a l’exili a Ginebra i de baixa mèdica.

Just després de la decisió del TC que anul·lava el primer acord de la Mesa per permetre el vot de Puig, Esquerra Republicana va ja va moure fitxa. Juntament amb la CUP, els republicans van registrar una proposta per reformar el reglament que, per llei, hi incorporava el vot telemàtic i nous supòsits de delegació de vot. La modificació de llei es va registrar per lectura única però Junts va decidir tombar-ho a la Junta de Portaveus, alentint així una eina útil d'ERC i la CUP per garantir els drets del diputat juntaire.