El ple del Parlament en la primera sessió del Debat de Política General / Marc Puig Pérez
El ple del Parlament en la primera sessió del Debat de Política General / Marc Puig Pérez

Els republicans presenten dues propostes per assolir la plena igualtat efectiva i per acabar amb la corrupció a les institucions

Esquerra Republicana ha decidit liderar la lluita contra el canvi climàtic des del Parlament de Catalunya. Els republicans presenten una proposta de resolució en el ple del Debat de Política General amb la intenció que la cambra s’aculli a la celebració de la vaga pel clima ‘Friday for Future’ convocada per aquest divendres 27 de setembre i la celebració d’un ple monogràfic anual sobre l’emergència climàtica. El text reclamarà adoptar, de forma urgent, “mesures potents i efectives per a una transició ecològica que garanteixi el benestar de les generacions futures i salvaguardi el planeta” davant la profunda crisi ecològica global en la que ens trobem.

La proposició també demanarà la implicació del conjunt de polítiques públiques en l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides així com de la Llei de Canvi Climàtic de 2017.

Entre la quinzena de propostes per minvar el canvi climàtic destaca l’aposta per la sobirania energètica, l’eficiència energètica, les energies renovables i l’autoproducció, amb l’objectiu de tenir a un canvi d’hàbits de la ciutadania per assolir el “residu zero”. El text dels republicans inclou mesures concretes com ara la limitació de plàstics o la implementació de sistemes de devolució per a envasos tòxics.

La lluita feminista també es portarà a debat demà al ple del Parlament. El Grup Republicà presenta una proposta de resolució que instarà al Govern a seguir incorporant la perspectiva de gènere en totes les polítiques públiques, també als pressupostos de la Generalitat, per tal de promoure “la igualtat entre els gèneres i l’apoderament de dones i nenes a tots nivells”; a exigir al Govern espanyol la derogació de la llei d’estrangeria per tal de garantir els drets de les dones migrades; o a desplegar totalment la Llei de Drets de les Dones a viure lliures de violències masclistes, amb el reforç de les unitats d’atenció de les víctimes del cos de Mossos d’Esquadra.

Per últim, la tercera proposta de resolució dels republicans mostra el rebuig a la corrupció i a les pràctiques fraudulentes. Així, Esquerra Republicana requerirà al Govern aprovar i desenvolupar una estratègia de lluita contra la corrupció; a implementar una estratègia catalana de Govern Obert; a permetre l’accés anònim a les bústies ètiques per garantir la protecció dels alertadors; i, entre d’altres, a impulsar el control dels actius a l’estranger per evitar el frau fiscal.