Els grups parlamentaris han impulsat la llei amb entitats i representants dels col·lectius. MARC PUIG.
Els grups parlamentaris han impulsat la llei amb entitats i representants dels col·lectius. MARC PUIG.

L’actualització de la llei pels drets LGBTI i erradicar la LGBTI-fòbia supera el primer tràmit al Parlament

Esquerra Republicana celebra el primer pas al Parlament per modificar la llei LGBTI, la norma catalana que va ser pionera a l’Estat el 2014. El text per reforçar la llei, garantir els drets LGBTI i erradicar l’LGBTI-fòbia ha superat el debat a la totalitat després que Esquerra, PSC, Junts, Comuns i CUP entressin, abans d’acabar l’any, l’actualització de la llei al Parlament.

Coincidint amb el desè aniversari de l’aprovació de la llei, els cinc grups van impulsar la reforma integral d’acord amb entitats i representants dels col·lectius, incloent-hi el Consell Nacional LGBTI+. “No defensem només una modificació legal, estem decidint en quin tipus de país volem viure”, ha dit l’exconsellera d’Igualtat i Feminismes i portaveu republicana en aquest àmbit, Tània Verge. “Volem una Catalunya que defensi els drets humans, planti cara a l’extrema dreta i continuï avançant en la conquesta de drets”, ha afegit.

Amb una cinquantena d'articles, la modificació avalada aquest dimecres incorpora les diverses formes amb què s’exerceix l’LGBTI-fòbia i els àmbits on pot ocórrer, de la mateixa manera que el Parlament va fer amb la modificació de l’any 2020 de Llei del dret de les dones a erradicar la violència masclista aprovada l’any 2008. Això permet avançar en la identificació de les discriminacions i violències que pateix el col·lectiu per facilitar-ne tant la reparació a través de sancions com les mesures de prevenció que tenen com a objectiu la seva erradicació.

 La consellera d'Igualtat i Feminismes durant el Govern republicà ha defensat el debat a la totalitat de la llei. MARC PUIG.
La consellera d'Igualtat i Feminismes durant el Govern republicà ha defensat el debat a la totalitat de la llei. MARC PUIG.

Per exemple, identifica com a infracció molt greu la difusió, a través de les xarxes socials, de contingut que fomenti la discriminació, així com “denegar a una persona l'accés a qualsevol establiment, producte o servei, inclòs l'habitatge, si la denegació és per causa de l'orientació sexual, identitat o expressió de gènere”; i també la prohibició de les teràpies de conversió.

La modificació, a més, protegeix per llei polítiques públiques que s'han tirat endavant els darrers anys, com la Xarxa de Serveis d'Atenció Integral LGBTI, de manera que no només es consolidin sinó que també quedin blindades per rang de llei, especialment en un context d'auge de l'extrema dreta. Aquest també seria el cas de protocols contra l'assetjament a escoles i universitats que s'han adoptat la darrera dècada.

El text que impulsen els cinc grups amplia i determina, a més, la responsabilitat de les administracions per erradicar l’LGBTI-fòbia, tant en la prevenció com en la reparació de les víctimes, i proposa també formació obligatòria del personal de les institucions. També estableix el compromís dels mitjans de comunicació en aquesta lluita i impulsa un reconeixement de les víctimes del moviment LGBTI en clau històrica -una proposta en línia de la llei de Memòria i Justícia per la Reparació de les persones Trans i LGBTI registrada recentment al Congrés dels Diputats.