Meritxell Serret, en roda de premsa
Meritxell Serret, en roda de premsa

Els republicans apel·len a l'article 203 del reglament i obren la porta a enviar tres diputats a Europa per denunciar-hi el cas

El grup parlamentari d'Esquerra Republicana ha registrat una moció per al proper ple del Parlament sobre el Catalangate, el cas d'espionatge massiu contra l'independentisme polític, advocats i periodistes. I una de les propostes que s'haurà de votar la setmana vinent és impulsar, com a fórmula de denúncia, la via que fixa l'article 203 del reglament del Parlament. És a dir, el dret a petició dels diputats i les diputades davant del Parlament Europeu.

Aquest article del reglament permet presentar una proposta de petició, que es tramita com una proposta de resolució i que requereix l'aval d'una majoria absoluta del Parlament. Si el Parlament Europeu dona audiència al Parlament, el ple designarà llavors tres diputats perquè compareguin a Brussel·les en la comissió competent.

Just l'endemà que el Parlament Europeu debatés sobre aquest cas d'espionatge a petició dels Verds/ALE i que hagi començat a caminar una comissió d'investigació sobre Pegaus a l'Eurocambra, els republicans proposen doncs que el Parlament també s'afegeixi a les accions de denúncia sobre el Catalangate i que utilitzi aquesta via institucional cap a Europa. "Fem servir totes les eines al nostre abast perquè l'escàndol és majúscul; perquè hi ha en joc els drets dels ciutadans; amagar-se'n és avalar les clavegueres", ha assegurat la portaveu parlamentària d'Esquerra, Meritxell Serret, en roda de premsa al Parlament aquest dijous.

A banda d'aquest punt, la moció del grup parlamentari d'Esquerra Republicana també porta a votació de la cambra que condemni el ciberespionatge polític i que l'assenyali com una pràctica il·legal i antidemocràtica, que ha vulnerat drets civils i polítics, també de diputats i exdiputats del Parlament. Per això, explicita que calen explicacions i transparència per part del govern espanyol, una comissió d'investigació al Congrés, i que els responsables assumeixin responsabilitats polítiques. Entre elles, la dimissió de la ministra Robles. "Les nostres preguntes segueixen sense resposta; i qui no genera condicions de confiança no pot esperar xecs en blanc ni mà estesa sine die", ha advertit Serret.

Per tot plegat, la moció també planteja instar el Govern de la Generalitat a no només vetllar pels drets i llibertats de la ciutadania sinó també a emprendre accions legals davant d'aquestes intervencions i exigir al govern espanyol modificar la llei franquista sobre secrets oficials (9/1968) per tal que sigui democràtica i reguli el control extern i independent del CNI.