Carme Forcadell a la sortida de la presó de Wad-Ras / Arnau Carbonell
Carme Forcadell a la sortida de la presó de Wad-Ras / Arnau Carbonell

Els presos i preses polítiques surten de les presons i defensen l’amnistia per a totes les persones represaliades

Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn han sortit de la presó. El govern espanyol ha aprovat els 9 indults que permeten posar fi a la situació injusta dels presos i preses polítiques. Tot i així, tots reconeixen que l’única eina per posar fi a la repressió, que ja afecta més de 3.000 persones, és l’amnistia.

En aquest sentit, a la sortida de la presó, el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha refermat el seu compromís amb l’amnistia: “Avui som 9 persones més les que ens posem a treballar per la llibertat de totes les persones represaliades d’aquest país”. Junqueras ha reiterat el seu compromís amb la independència, i per aixo ha assegurat: "La presó no ens plega davant de res, al contrari, reforça tots els nostres convenciments”. “Cada dia, i fins al dia de la victòria, seguirem treballant al costat de la gent per fer realitat la República catalana”, ha exclamat. El president d’Esquerra Republicana també ha dirigit unes paraules a tots els treballadors i interns amb qui ha coincidit als diferents centres penitenciaris: “Són un exemple d’humanitat”, ha dit.

També ha pres la paraula Raül Romeva, que ha volgut fer un homenatge a les “3.000 persones que segueixen pendents de processos i de judicis”. “Avui no s’acaba res”, ha declarat Romeva; “serem al seu costat com ells han estat al nostre fins ara”. El republicà també ha assegurat que la presó no els ha “tancat les ganes” de seguir treballant per l’objectiu d’una Catalunya lliure: “Sortim a treballar per l’amnistia, per l’autodeterminació i per la República”. Des del pla de Lledoners, Romeva ha fet un sentit agraïment als 6 companys amb qui ha compartit aquests més de tres anys de presó, i ha clos que el camí a la República catalana és “irreversible”.

 Dolors Bassa, a fora de la presó de Puig de les Basses (Joan Santmartí)
Dolors Bassa, a fora de la presó de Puig de les Basses (Joan Santmartí)

A Barcelona, la presidenta Carme Forcadell, a la sortida de la presó de Wad-Ras, també ha defensat l’amnistiaper a totes les persones exiliades i represaliades”: “No patiu, ho aconseguirem”, ha garantit. Forcadell ha fet un agraïment a totes les persones que, durant aquests 39 mesos, han estat al seu costat i s’han mobilitzat per la seva llibertat. “Sense ells, això no hauria estat possible”, ha assegurat. La republicana no ha volgut acomiadar-se sense abans tenir un record per a totes i cadascuna de les preses amb qui ha coincidit aquests darrers tres anys: “M’han ajudat a ser més forta i empàtica, mai no les oblidaré”. “Des de la presó, ser feminista té més sentit que mai, i ho continuaré sent”, ha conclòs Forcadell.

La darrera en sortir de la presó ha estat la consellera Dolors Bassa, des de la presó de Puig de les Basses, i n'ha sortit ram de flors en mà i plena de paraules d'agraïment per als que li han fet costat durant aquests gairebé 4 anys. "Tantes vegades us deia 'bona nit' i es tancava la porta, avui per fi s'obre", ha dit en descriure la seva sortida de presó només com un primer pas. "Només sortim nou persones, però n'hi ha moltes d'encausades", ha dit citant explícitament el Tribunal de Cuentas i l'exili a què el Consell d'Europa també ha reclamat posar fi. És per aquest motiu que la consellera també ha apel·lat a l'amnistia. "Sortim avui, que és el dia més llarg, la nit més curta; sortim a fora però amb molta feina a fer. I repetint unes paraules que es van dir fa poc, les vull dir més completes: Som on som. [...] Tot està per fer i tot és possible", ha conclòs.

 Romeva, Junqueras, Turull, Cuixart,Forn, Sánchez i Rull en sortir de Lledoners / Marc Puig
Romeva, Junqueras, Turull, Cuixart,Forn, Sánchez i Rull en sortir de Lledoners / Marc Puig