Joan Margall al Congrés
Joan Margall al Congrés

Els republicans fan un gest en favor de la negociació amb el registre d’esmenes transaccionals als Pressupostos Generals de l’Estat però avisen que encara queda camí per recórrer fins a poder assolir un acord definitiu

Esquerra Republicana ha fet un gest avui a favor de la negociació pressupostària amb la incorporació de diverses esmenes transaccionals de la formació republicana en la tramitació de la llei de Pressupostos Generals de l'Estat. Entre elles, l’establiment d’un mecanisme per garantir que s’executen les inversions de l’Estat a Catalunya. Segons l’esmena transaccional signada amb el PSOE i Unidas Podemos, l’Estat transferirà a la Generalitat els fons per a realitzar obres en infraestructures claus a Catalunya en l’àmbit ferroviari i de carreteres, per un valor total de prop de 900 milions d’euros.

“L’establiment d’aquest mecanisme per garantir les inversions de l’Estat a Catalunya és una gran conquesta per corregir la desinversió històrica que pateixen els catalans i les catalanes”, assegura el portaveu de Pressupostos dels republicans al Congrés, Joan Margall. “Volem més eines com a país per ajudar la gent, per a fer-li la vida més fàcil. Qualsevol espai de sobirania que conquerim és un pas endavant”, explica.

Entre els convenis signats es troben l'execució de les actuacions al Maresme derivades de la cessió de la N-II, amb una aportació plurianual de l'Estat de 384M d'euros. També un conveni per actuacions de millora de la connectivitat de l'AP2 i l'AP7, amb una aportació plurianual que arriba fins als 250M d'euros. D'igual manera, es farà efectiu un conveni per a l'execució de l'Eix Pirinenc amb una partida plurianual de 260M d'euros. Finalment, s'ha signat també un acord per a l'execució d'intercanviadors entre la xarxa ferroviària de titularitat estatal i la de la Generalitat.

Encara sense acord definitiu

Els republicans han explicat que la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat comença el seu tràmit al Congrés, però que encara queda camí per recórrer des de l’òptica de la negociació durant els pròxims dies, abans no es pugui donar per fet un acord definitiu. “Durant aquest procés, serem exigents en la defensa d’allò que creiem que és just per Catalunya i la seva gent”, assenyala Margall.

El Grup Republicà al Congrés també ha acordat altres partides, com l’aportació estatal de 40 milions d’euros a l’Autoritat de Transport Metropolità per finançar el transport de viatgers, 60 milions d’euros per al Catalunya Media City, 7 milions d’euros per a la investigació científica, o 43 milions d’euros per actuacions de transició energètica en edificis dels Mossos d’Esquadra i la renovació de la flota de vehicles.

A més, l’Estat transferirà a la Generalitat el deute de 273.000 euros pel suplement català del BOE, i s’ha tancat un acord polític per al traspàs de la gestió del Delta de l'Ebre, on s'impulsarà una comissió bipartita i una taula de treball per a l'estudi de les inversions necessàries per a la conservació del Delta. També s’han afegit 24 milions d’euros per a les Comunitats Autònomes per garantir el finançament necessari a la Generalitat per a desenvolupar el pla bucodental incorporat a la cartera del sistema nacional de salut.

Millores arreu del territori

A tot això, s’hi afegeixen acords que desencallen projectes molt necessaris i reivindicats al territori, com son els 7 milions d’euros per garantir la viabilitat del parc científic i tecnològic agroalimentari de Lleida, 1 milió d’euros per l’equipament de la Biblioteca de la Casa de Cultura de Girona, o 2 milions per al projecte de construcció del pont al polígon Entrevies de Tarragona. A més s'incorporaran esmenes transaccionals que beneficiaran ciutats com Figueres, Manresa, Santa Coloma de Gramenet o Terrassa, entre d’altres.

Durant tota aquesta setmana està prevista la votació de la la Llei de PGE al Congrés, que continuarà el seu tràmit al Senat durant el mes de desembre. En el cas de ser incorporades noves esmenes a la Cambra Alta, hauran de ser ratificades finalment en una nova sessió plenària al Congrés.