Consellera Teresa Jordà en una intervenció al Parlament de Catalunya
Consellera Teresa Jordà en una intervenció al Parlament de Catalunya

“És un model de cohesió en base a la sostenibilitat. Una estratègia que uneix coneixement i gestió per evitar la regressió del Delta”, ha descrit Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha presentat a la Comissió d’Estudi sobre la Protecció del Delta del Parlament, l’estratègia sòlida del Govern per tal de protegir el Delta de l’Ebre després de molts anys. “És un model de cohesió d’acord amb la sostenibilitat. Una estratègia que uneix coneixement i gestió per evitar la regressió del Delta, que ens marca el camí, que ens diu què hem de fer, com, quan i amb qui”, ha explicat la consellera.

“El Delta necessita mesures urgents, de manera imminent. Volem executar les millors mesures de protecció del Delta de l’Ebre davant les amenaces de la regressió, la subsidència, la minva de cabal del riu i les conseqüències del canvi climàtic”, ha continuat sobre l'Estratègia Delta.

El diàleg amb totes les administracions que hi tenen competències, però també amb les entitats ambientals, és un element imprescindible per incidir en una planificació estratègica. “L’única manera de protegir-lo és anant tots a una”, he evidenciat la consellera.

La diputada republicana Maria Jesús Viña en la seva intervenció en la comissió, ha volgut remarcar que “després de molts anys d’ignorància absoluta i després de bones paraules però cap projecte, per fi, resoldre la regressió del Delta de l’Ebre és un objectiu prioritari per al govern republicà". "És una proposta de lideratge del Govern de Catalunya", ha reblat.

Al detall, la consellera Jordà ha explicat que aquesta Estratègia Delta està dividida en tres escales temporals: a curt, mitjà i llarg termini. I també, en tres línies de treball basades en la governança, la gestió i la comunicació.

A curt termini i fins al 2024, es crearà una taula de treball formada per uns 12 membres amb participació del Departament, del Ministeri de Transició Ecològica i repte demogràfic, la Taula Consens i entitats ambientals. La primera reunió tècnica per començar a treballar-hi es durà a terme el pròxim 18 de maig. També, s'ha explicat els detalls de la despesa assignada al Delta i xifrada en 6 milions d’euros anuals, tal com preveu el Parlament.

Durant el període del 2025 al 2028, a mitjà termini, és necessari tenir un projecte estructurat de participació coliderat per la Generalitat, on també es finalitzarà el Pla de Protecció del Medi Natural i el Paisatge.

També s’impulsarà el Pla de contenció de la regressió i la subsidència a partir de solucions basades en la natura, és a dir, es treballarà de la mà amb les comunitats de regants, amb experts internacionals i els actors que siguin necessaris per traçar el Pla de Conservació del sistema deltaic amb Sistemes Basats en la Natura i a més, s’executaran els projectes del Fangar, el Trabucador i l’Illa de Buda.

 Diputada Maria Jesús Viña en una intervenció al Parlament de Catalunya
Diputada Maria Jesús Viña en una intervenció al Parlament de Catalunya

Finalment, en l’horitzó 2050, es vol tenir un model consolidat de governança, mantenint els canals de comunicació amb el territori, adaptant els temes a tractar i el nombre de representants quan s’hagi complert com a Govern. “Hem d’aconseguir un model integrador que mantingui en equilibri la conservació de la natura i les activitats humanes”, ha reivindicat Jordà.

A més, s’haurà de tindre un seguiment per conèixer amb detall les aportacions de sediments necessaris per evitar la regressió del Delta i la monitorització de l’evolució de les accions de conservació del Delta per a tenir una idea precisa de la seva evolució. Per altra banda, s’haurà de negociar amb el govern estatal models de gestió innovadors que permetin aportació de sediments necessaris per a l’Ebre.

“El Delta ha d’estar per sobre pugnes i colors polítics”, ha denunciat la consellera. “Volem que la Generalitat sigui l’eina de consens per a la conservació i protecció del Delta per esdevenir una via integradora de desenvolupament i per la gestió del territori que fa compatible la conservació de la seva diversitat i les activitats productives”, ha remarcat.

La consellera ha aprofitat la seva intervenció per anunciar la creació de la Comissió per la Protecció del Delta de l'Ebre com un òrgan consultiu, assessor, de concertació i participació de les administracions, els organismes, les corporacions, les entitats i els sectors de la societat civil. “Tots, per a anar a una, totes i tots amb un sol objectiu: protegir el Delta de l’Ebre”, ha clos Teresa Jordà.