Els comptes assoleixen un total de 41.025 milions d’euros i donen especial pes a la salut, l’educació, els serveis socials i el Pacte Nacional per a la Indústria
El Govern de la Generalitat ha aprovat el projecte de Pressupostos per al 2023, que compta amb el suport explícit dels agents socials, econòmics i culturals del país i d’una majoria parlamentària. Els comptes assoleixen un nou màxim històric amb un total de 41.025 milions d’euros, 3.000 milions més que els anteriors, i, un cop siguin aprovats al Parlament de Catalunya, serviran “per millorar la vida de la gent” i “transformar el país” en clau social, econòmica, feminista, verda i democràtica, han assegurat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas.
“Avui el Govern aprova el pressupost més ambiciós dels últims anys, el més expansiu, que inclou més inversions, reforça més els serveis públics i té més vocació transformadora. Continuarem impulsant les transformacions que el país i la ciutadania necessiten, i ho farem, com sempre, pensant en la gent, en la Catalunya sencera”, ha defensat el president Aragonès en una compareixença.
Salut, educació i justícia social
Els pressupostos destinen 11.910 milions d’euros a l’àmbit de la salut i enforteixen especialment l’atenció primària. D’entre totes les mesures, destaquen la consolidació del personal incorporat durant la Covid-19 (4.370 persones), la millora de les condicions laborals i retributives, un augment important en la partida per a la salut mental, la reducció de les llistes d’espera i millores en les infraestructures sanitàries. La inversió total als hospitals de Catalunya arriba als 322,4 milions d’euros.
Un altre àmbit clau és el de l’educació, al qual es destinen 8.058 milions d’euros per incorporar 6.800 docents més, consolidar la gratuïtat de l’Infantil 2, desplegar el Pacte contra la segregació, reforçar l’escola inclusiva i assegurar la ventilació i climatització dels centres educatius, entre moltes altres mesures.
Al Departament de Drets Socials, és molt destacable l’increment d’un 8% de l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que determina l’accés i la quantia de les prestacions socials a Catalunya. Amb aquest augment, 100.000 famílies es podran beneficiar de prestacions socials de la Generalitat. A més, es creen 2.000 places residencials i de centres de dia, cosa que permet reduir en un 50% la llista d’espera en dependència; i es desplega arreu del país la xarxa d’unitats integrades d’atenció a la infància i l’adolescència.
També a nivell social, però des del Departament de Territori, que inclou l’àmbit de l’habitatge, s’augmenten els ajuts al lloguer i es destinen 171 milions per fer front a l’emergència habitacional a través de programes socials d’habitatge i línies d’ajut per evitar desnonaments de famílies vulnerables. També es destinen 188 milions d’euros a incrementar el parc públic d’habitatge i 108 milions a la rehabilitació d’habitatges amb criteris d’eficiència energètica.
Pel que fa a la mobilitat, es congelen les tarifes integrades del transport públic, la T-Jove es podrà fer servir fins als 30 anys i la T-16 serà gratuïta arreu del país. També s’inverteixen 251 milions d’euros per garantir una xarxa viària més segura, polivalent i sostenible, i 782 milions per millorar infraestructures de transport públic com les línies de metro L8 i L9, els nous trens de l’Aeroport de Barcelona o les Rodalies de Lleida.
Reindustrialització, treball digne i transformacions feminista i verda
Empresa i Treball, dotat amb 1.472 milions d’euros, executarà el Pacte Nacional per a la Indústria, al qual es dediquen 680 milions d’euros, que es complementen amb més de 100 milions per a programes específics de suport al sector industrial i a noves línies per a la reindustrialització, de fins a 50 milions, a més d’ajudes per descarbonitzar i automatitzar les pimes. El Departament també vol impulsar mesures per al treball digne i de qualitat i per a la inserció laboral de col·lectius de risc; per impulsar un teixit comercial competitiu, sostenible i proper; i per fomentar un turisme responsable i sostenible.
Les transformacions feminista i verda també tenen molt de pes al pressupost. En el marc del Departament d’Igualtat i Feminismes, destaca la millora del servei d’atenció contra la violència masclista, amb més aportació als ajuntaments perquè el puguin assumir i desenvolupar; la creació de la figura de l’agent d’equitat als llocs de treball; els serveis de cura per a infants i joves; les polítiques de migracions, refugi i anti-racisme; i el reforç de la xarxa del Servei d’Atenció Integral LGTBI.
Des d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, es farà el desplegament total de la Llei del Canvi Climàtic i una important aposta pressupostària per a la generació i emmagatzematge d’energia renovable, per a una gestió forestal sostenible i la prevenció del risc d’incendis, per a l’erradicació de l’amiant, en la gestió i aprofitament de l’aigua i per a la posada en marxa de l’Energètica pública. També s’impulsaran línies d’ajut a l’agricultura, la ramaderia i la pesca; la producció agrària sostenible i circular; una agenda rural amb un 10% més de pressupost per garantir la cohesió territorial; i una política marítima integrada i d’acció local.
Esport, universitats, llengua i molt més
En el marc del Departament de Presidència, destaca la inversió per fer arribar la fibra òptica arreu del territori, la dotació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals amb el pressupost més elevat en 12 anys i l’avenç en la visibilització i reconeixement de l’esport femení i l’esport adaptat. Mentre que al de Recerca i Universitats, és especialment significativa l’equiparació del preu públic per crèdit de les segones i successives titulacions i el desplegament de la Llei de la Ciència de Catalunya.
A Interior, s’incorporen 840 noves places de Mossos d’Esquadra, 250 noves places de Bombers, 50 noves places d’Agents Rurals i 300 noves places de bombers voluntaris; es destinen 2,1 milions d’euros a la feminització dels cossos operatius i 29,9 milions d’euros a reforçar les comissaries de Mossos i els parcs de Bombers. A Acció Exterior i Unió Europea, per la seva banda, s’afegeixen 10 milions d’euros per a cooperació al desenvolupament i 2 milions per a emergències humanitàries com la d'Ucraïna, es consolida la xarxa de delegacions de la Generalitat, es crea un portal únic per a la comunitat catalana a l’exterior i es destina mig milió d'euros al foment de les pràctiques en organitzacions internacionals.
?️ Demà presentarem al @parlamentcat els #Pressupostos2023, els més ambiciosos que ha tingut mai Catalunya.
— Natàlia Mas Guix ?️ (@nataliamasguix) February 1, 2023
? Uns comptes d'ampli consens polític i social, que enforteixen el nostre estat del benestar i suposen una oportunitat única per impulsar el país.#SempreEndavant pic.twitter.com/Y5BLBWuwVi
El Departament de Cultura, que ha estat clau en l’impuls de l’ús de la llengua catalana amb iniciatives com el Pacte Nacional per la Llengua, assoleix per primer cop l’1,5% del pressupost i avança, així, cap a l’objectiu d’assolir el 2%. Són 101 milions més que repercutiran en positiu a tot el sector i a tota la societat catalana. A Justícia, on també s’impulsa l’ús del català, es creen 10 noves unitats judicials i es milloren els espais d’atenció a la víctima, es destinen 73 milions d’euros per a la justícia gratuïta, s’executa el pla de transformació digital de l’Administració de Justícia i, en l’àmbit de la memòria històrica, s’impulsa el Pla de fosses, entre d’altres actuacions.
Des d’aquest dijous, 2 de febrer, fins dimarts vinent, 7 de febrer, es desenvoluparan les comissions parlamentàries en què els consellers i conselleres explicaran més detalls del pressupost dels respectius departaments.