President Aragonès a la COP26 / ACN
President Aragonès a la COP26 / ACN

Acció Climàtica obrirà una línia d’ajuts de 115 milions d’euros per incentivar l’autoconsum, l’emmagatzematge d’energia i les renovables tèrmiques

La nova Generalitat Republicana passa a l’acció contra l’emergència climàtica. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, han anunciat que el Govern aprovarà la creació del programa de l’energètica pública les setmanes que venen. Ho han fet evident des de Glasgow, on tots dos han participat de la Cimera del Clima COP26.

És urgent i inajornable abordar l’emergència climàtica”, ha manifestat contundent el president. Els dos dirigents republicans han refermat així el compromís del Govern amb la transició energètica de Catalunya, i han subratllat la importància de desenvolupar un model energètic propi de país. En aquest sentit, el president Aragonès ha assenyalat que la creació una energètica pública “ha de permetre que des del sector públic participem de la producció i generació d’energia renovable”.

Jordà, per la seva banda, ha apuntat que, des de l’executiu, “volem que aquesta energètica produeixi i gestioni energia” i ho faci aquells espais de proximitat on no tenen interès els grans promotors energètics. Així, la consellera ha fet referència a “edificis públics, infraestructures, carreteres, embassaments, canals” i, en definitiva, “llocs on de ben segur la propietat privada no hi invertiria perquè el rendiment econòmic no seria suficient”.

A més, el president també ha anunciat que el departament encapçalat per la consellera Jordà obrirà, també en les setmanes vinents, una línia d’ajuts per incentivar l’autoconsum, l’emmagatzematge d’energia i les renovables tèrmiques. En total, 115 milions d’euros destinats a ciutadans, empreses, tercer sector i administracions. “És important que tant la generació com el consum d’energia siguin distribuïdes”, ha dit Aragonès.

Jordà ha clos explicant que el programa prendrà forma d’oficina tècnica, la qual haurà de presentar els estudis previs necessaris per articular l’energètica pública en un termini de 6 mesos.