Un tren de Rodalies / ACN
Un tren de Rodalies / ACN

La consellera Vilagrà afirma que l’incident d’aquest dimarts ha de ser un “punt d’inflexió” i insta la ministra Sánchez a organitzar una cimera política per fer efectiu el traspàs integral del servei a la Generalitat

La consellera de la Presidència del Govern de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha fet arribar una carta a la ministra de Transports del govern espanyol, Raquel Sánchez, per exigir el traspàs del servei de Rodalies a la Generalitat.

El detonant ha estat la incidència produïda aquest dimarts a la xarxa de Rodalies, concretament entre Cornellà i l’Hospitalet, que ha deixat sense llum les línies R1, R3, R4, R7 i R8, i ha causat endarreriments de més de 45 minuts. “L’enèsim incident d’avui ha de ser un punt d’inflexió”, afirma Vilagrà a la missiva, “una crida als governs per culminar un traspàs que ja no pot endarrerir-se més en el temps”.

I és que el Govern ja ha manifestat en diverses ocasions la necessitat del traspàs d’aquest servei a la Generalitat per gestionar-lo des de la proximitat i millorar-ne la qualitat. “Una voluntat que compta amb un ampli suport social i polític”, apunta la consellera.

“És responsabilitat d'ambdós governs actuar amb diligència i rigor per garantir el dret a disposar d’un servei de Rodalies de qualitat i fiable”, afirma, i per aquest motiu, convida la ministra a que, ambdues, des de les seves respectives posicions als governs, liderin l’organització d’una cimera política que reuneixi els departaments de la Generalitat i els ministeris del govern de l’Estat que han d’intervenir en la culminació del traspàs integral del servei de Rodalies a la Generalitat. “Una cimera que serveixi per rellançar les negociacions entre ambdues parts amb l’objectiu d’aconseguir un acord en benefici de la ciutadania de Catalunya”, conclou Vilagrà.

Al llarg de la carta, la responsable de Presidència posa de manifest la gravetat de la situació i assenyala que, en els darrers sis mesos, hi ha hagut una mitjana de quatre dies per setmana amb alteracions -és a dir, de cinc dies laborables, quatre presenten problemes. L’afectació és tan greu, explica Vilagrà, que, a dia d’avui, és el transport públic més mal valorat, segons l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió.

En canvi, apunta, el Govern de la Generalitat “fa anys que, a través dels Ferrocarrils, treballa per reforçar i ampliar la xarxa de transport ferroviari del nostre país, apostant per un servei de qualitat, reconegut com a tal per la ciutadania”. “El transport ferroviari és, i en el context de crisi climàtica, més encara serà, un dels principals vectors del creixement econòmic i de prosperitat social”, afegeix.

La carta a la ministra de Transports arriba l’endemà que Esquerra Republicana hagi engegat una campanya a les xarxes socials per exigir el traspàs complet de Rodalies, sota el hashtag #TraspàsRodaliesJa, i hagi obert un lloc web, traspasrodaliesja.cat.

Etiquetes