La consellera de Salut, Alba Vergés / ACN
La consellera de Salut, Alba Vergés / ACN

Altres noves mesures són una línia de préstecs de fins 1.000 M€ per a les pimes, la gratuïtat del 061 i la suspensió de nous ingressos a les residències de gent gran

El Govern ha ordenat tancar tots els centres educatius i universitaris a partir de demà i fins al 27 de març. Catalunya, que ja té 260 casos positius de coronavirus, segueix així l’exemple d’Euskadi i de la Comunitat de Madrid. El brot que ha tingut lloc a l’Anoia ja havia obligat a tancar els centres educatius d’Igualada, Jorba, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena.

Altres mesures anunciades avui són una línia de préstecs de fins a 1.000 M€ per garantir liquiditat i llocs de feina a 4.000 pimes, la gratuïtat del telèfon d’atenció sanitària 061, el tancament de centres de dia, casals cívics i de gent gran i la suspensió de nous ingressos a les residències de gent gran.

Fins ara, el Govern ja havia ordenat evitar aglomeracions de més de 1.000 persones i posposar aquells esdeveniments de menys de 1.000 assistents per tal de reduir-ne la capacitat a un terç. També es va ordenar que els esdeveniments esportius es fessin a porta tancada. Han estat mesures d’una fase inicial de contenció. “Demanem a tota la societat que baixi el ritme, que tinguem una capacitat real de frenar el contagi i de cuidar les persones malaltes com pertoca”, ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, que també ha fet una crida a autoprotegir-se i cuidar-se.

Aquestes són les noves mesures aprovades pel Govern per tal de frenar la transmissió del coronavirus:

 • El tancament de totes les escoles, instituts i universitats a partir de demà divendres.
 • Una línia de préstecs de fins a 1.000 M€ per garantir liquiditat i llocs de feina a 4.000 pimes.
 • El 061 passa a ser gratuït.
 • L’aprovació d’una moratòria de l'abonament de la taxa turística fins al setembre.
 • L’activitat de dos centres de dia de Barcelona queda suspesa temporalment i s’ha activat el Servei d’Assistència Domiciliària per donar resposta a les persones usuàries en situació de vulnerabilitat que viuen soles.
 • S’han tancat, durant un període mínim de 15 dies, els casals cívics i de gent gran, les cases del mar i les ludoteques.
 • Se suspenen temporalment els nous ingressos a les residències de gent gran per si cal espai d’aïllament i només es permetran les visites de familiars en cas d’urgència.
 • En el cas dels centres de dia que comparteixin edifici amb una residència, s'assegurarà que tant els usuaris com els professionals estiguin en espais separats i no entrin en contacte. Si això no es pot fer, el centre de dia haurà de cessar temporalment l’activitat i es buscaran alternatives per a cada usuari.
 • Als centres residencials d’atenció a la gent gran, les persones amb discapacitat i salut mental, també s’ha ordenat el reforç de les mesures higièniques, la suspensió temporal de nous ingressos per disposar d’espais d’aïllament i la restricció al màxim de les visites.
 • El Govern també recomana anul·lar durant els propers 15 dies les activitats de caus, esplais i altres activitats en l'àmbit del lleure en què coincideixin infants i joves de centres educatius diferents.
 • En la mesura que es pugui, les empreses han de facilitar el teletreball, el treball a distància i la flexibilitat locativa.