La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, en roda de premsa. ACN
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, en roda de premsa. ACN

La creació d’un nou Servei d’Intervenció en Crisi, que farà atenció especialitzada a tot el territori les 24 hores, és una de les 89 accions previstes

El Departament d’Igualtat i Feminismes ha presentat aquest dimecres el Model d’Abordatge de les Violències Sexuals, un model de país per als propers quatre anys que suposa un canvi radical en l’estratègia per fer front a les violències sexuals. El nou model planteja 89 accions, estructurades en dos grans eixos: la prevenció, amb una dimensió comunitària, i la reparació. Les accions previstes es desplegaran a partir d’ara i fins al 2025, i comptaran amb una dedicació de 40 milions d’euros del pressupost del departament.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha destacat que "el model és molt més que un conjunt de protocols, circuits i serveis d’atenció". "És un canvi radical del paradigma d’intervenció i proporciona un GPS al conjunt d’administracions i actors socials del país per fer front a les violències sexuals", ha assegurat. De fet, el model implica els departaments de la Generalitat, els ens locals del país, i el conjunt d’agents socials i econòmics del país.

"El que necessitàvem no era fer retocs o millores parcials; el que necessitàvem era un model de país”, ha destacat Verge, que ha posat l’accent en el fet que les violències sexuals, com la resta de manifestacions de les violències masclistes, són una violació dels drets humans de les dones, i que massa sovint encara s’oculten. "Ja n'hi ha prou d’aquesta forma de violència masclista tan prevalent, tan invisibilitzada i tan naturalitzada", ha reivindicat Verge. "Les dones no hem de canviar ni deixar de fer coses, ni tampoc hem de viure amb por; ha de canviar la societat", ha afegit.

24 h de primers auxilis psicològics davant situacions de crisi

El model incorpora novetats en l’abordatge de les violències sexuals que suposen una millora clara per a l’atenció a les dones que han patit agressions. Destaca, entre altres, la creació d’un Servei d’Intervenció en Crisi (SIC), que oferirà atenció les 24 h arreu de Catalunya, quan calgui respondre de manera ràpida a una situació d’emergència.

"Una psicòloga o psicòleg es desplaçarà al lloc on sigui més adient fer la intervenció, sigui la seu d’un servei públic o un espai privat, sempre que sigui un espai segur i tranquil per a la víctima/supervivent", ha explicat la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé. "Perquè quan hi ha una situació de crisi, es necessita un suport emocional ràpid i en un espai que sigui confortable per la dona", ha dit Rosich. La professional oferirà, de manera presencial, uns primers auxilis psicològics, i ajudarà la dona a prendre decisions pròpies sobre els passos a seguir.

El nou servei, que es posarà en marxa el tercer trimestre de l'any vinent, s’ha dissenyat partint d’una comprensió integral de què suposen aquestes crisis, que poden ser generades per fets de violència sexual recents o passats, i que no poden ser anticipades, sinó que apareixen de forma sobtada i amenacen el benestar físic o psicològic de les persones. S’activarà a través de la línia 900 900 120.

Verge ha deixat clar que "el Govern no deixarà cap dona sola, i respectarà les seves decisions i els seus tempos". "Som al costat de les dones per acompanyar-les en la seva recuperació", ha conclòs.

El Govern no deixarà cap dona sola, i respectarà les seves decisions i els seus tempos
Tània Verge Mestre Consellera d'Igualtat i Feminismes

La nova línia 900 900 120: informació i, ara també, atenció telefònica directa

De manera imminent, s’ampliaran els serveis que ofereix el telèfon 900 900 120, que des de l’any 2001 proporciona informació sobre violències masclistes de manera gratuïta i confidencial, les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any. A partir d’ara, a més d’informació, el telèfon oferirà atenció directa; és a dir, una psicòloga o psicòleg especialitzat en violències masclistes i sexuals escoltarà la dona i li oferirà confort emocional. A més, segons la situació de violència viscuda i les necessitats de la dona, es podrà facilitar un primer assessorament jurídic.

A banda, el 900 900 120 estarà connectat als diferents serveis de la xarxa d'atenció i recuperació integral per a les dones en situació de violència masclista. En aquest sentit, per exemple, a través de la Línia 900 900 120 es podran programar visites als serveis que necessiti cada dona. Si és necessari, també tindrà capacitat per fer trucades de seguiment dels casos.

Cinc nous Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE)

A finals de 2023, la xarxa d’atenció i recuperació de les violències masclistes s’haurà ampliat amb l’obertura de cinc nous Serveis d’Informació Especialitzada (SIE), que sumaran en total 22 a tot el país. Els SIE atenen dones, infants i adolescents que pateixen qualsevol tipus de violència masclista. A més, s'amplia el servei que actualment ofereixen els SIE, amb la introducció d’itineràncies dels equips professionals, que es desplaçaran a poblacions properes per tal d’apropar l’atenció.

Prevenció per eradicar les violències sexuals

L’eix de la prevenció, fonamentalment comunitària, és cabdal per eradicar les violències sexuals. "El model impulsa una prevenció que no posa el focus en què hauríem de fer les dones per evitar les violències sexuals, sinó en els canvis socials necessaris per garantir la llibertat de les dones, uns canvis dels quals s’han de coresponsabilitzar especialment els homes", ha reivindicat Verge.

Totes les accions de l’eix de prevenció del model formaran part de l’Estratègia Nacional de Prevenció de les Violències Masclistes, que Igualtat i Feminismes presentarà durant els primers mesos de 2023.

Etiquetes