Joan Ignasi Elena

Barcelona 27 de juny de 1968

Conseller d'Interior

Conseller d'Interior del Govern de la Generalitat

Llicenciat en Dret i advocat especialitzat en dret laboral i drets d’autor.

Va ser alcalde de Vilanova i la Geltrú del 2005 al 2011 i diputat socialista al Parlament, però com a líder del corrent Avancem i partidari del dret a decidir, es va desmarcar del PSC per donar suport a la llei de consultes, que permetria la consulta del 9N de 2014. Avancem es va acabar escindint del PSC aquell any i Elena va renunciar al seu escó al Parlament.

El desembre del 2016, el govern de Junts pel Sí va constituir el Pacte Nacional pel Referèndum, que aglutinava diferents sensibilitats a favor d’un referèndum acordat amb l’Estat, i Joan Ignasi Elena va ser escollit per encapçalar-ne la comissió executiva. El març del 2017, Elena va presentar les més de 500.000 adhesions aconseguides, però el govern de Rajoy va negar-se a negociar. El 27 de juliol del 2017, la Guàrdia Civil va citar Elena per testificar en la investigació sobre els preparatius de l’1-O, en el marc de les diligències del jutjat 13 de Barcelona.

Durant el judici contra els presos i les preses polítiques al Tribunal Suprem, Elena va ser el coordinador jurídic d’Esquerra, fent d’enllaç entre els presos polítics, les seves defenses i els mitjans de comunicació, i actuant com a portaveu jurídic. El 24 d’abril del 2019, Elena va declarar al judici, demanat com a testimoni tant per Vox com per la defensa de Jordi Cuixart, per relatar l’origen del Pacte Nacional pel Referèndum i quin paper hi havia tingut ell. Va afirmar que l’entitat no havia rebut cap mena de diner públic.

El 26 de maig de 2021, va ser nomenat conseller d'Interior del nou Govern de la Generalitat presidit per Pere Aragonès.

Conseller d'Interior del Govern de la Generalitat